Print this page

Po cenzúre citlivej otázky a čistkách prichádza do Plus 7 dní nový šéfredaktor Foto: Plus 7 dní

Po kauze zákazu citlivej otázky v predvolebnom rozhovore s Petrom Pellegrinim sa rozhodla ešte vo februári z vedenia Plus 7 dní odísť šéfredaktorka a v týždenníku skončili aj ďalší redaktori.

Vydavateľstvo Penty News and Media Holding už našlo náhradu. Novým šéfredaktorom sa podľa informácií Omediach.com má v blízkom čase stať Ľuboš Kamenistý, doterajší šéfredaktor časopisu Život, ktorý šéfuje aj titulom Život Krížovky, Auto Bild a Geo.

Do vydavateľstva prišiel, keď NMH v roku 2018 získalo spomínané tituly od vydavateľstva Ringier Axel Springer. S prechodom do Plus 7 dní vo vedení Života podľa informácií Omediach.com končí.

Posledná šéfredaktorka Plus 7 dní Katarína Šelestiaková sa rozhodla z vedenia týždenníka odísť v polovici februára. Jej rozhodnutiu predchádzalo napätie a cenzúra rozhovoru s premiérom. Redaktor Pavel Knapko, ktorý rozhovor pripravoval, premiérovi položil otázku ohľadom jeho sexuálnej orientácie. Knapko po tomto rozhovore v redakcii skončil, podobne aj zástupkyňa šéfredaktora. Premiér na otázku odpovedal - že nie je gej - a v redakcii sa po širšej debate rozhodli, že rozhovor zverejnia. Z vedenia vydavateľstva prišlo rozhodnutie otázku s odpoveďou v rozhovore nespomenúť.

Podrobnosti: Šéfredaktorka Plus 7 dní dala výpoveď. Problémom bola citlivá otázka premiérovi a zásah zhora

Rozhovor s Pellegrinim v časopise pred voľbami vyšiel, problémová otázka o jeho sexuálnej orientácii tam chýba. Za to, aby rozhovor nevyšiel, loboval Juraj Puchý, ktorý poskytuje právne poradenstvo Jozefovi Brhelovi. 
„Skvelé rozhovory sa v Pluske vždy zverejňovali. Aspoň za Miloša Luknára, o ktorom sa tiež Marian Kočner vyjadroval vo svojej súkromnej komunikácii hanlivo slovami jeb.l ho pes. Keď sa o vás takto vyjadruje Kočner, je to samozrejme pochvala vašej práce. Šéfredaktor, ktorý politikom, ale aj rôznym Kočnerom dovolí rozhodovať, na čo sa môžu redaktori pýtať, nie je novinár, ale správa sa ako platená PR agentúra. A takých je žiaľ čoraz viac,“ napísala odchádzajúca šéfredaktorka.

Na poste šéfredaktora Plus 7 dní sa za posledné roky vystriedalo niekoľko ľudí. Na konci roka 2017 Nancy Závodskú nahradil Ivan Čeredejev, ten sa tiež zviditeľnil rozhovorom s iným premiérom - Robertom Ficom a po troch mesiacoch v týždenníku skončil. Na jeho miesto nastúpila Anka Žitná Lučaiová, ktorú v lete minulého roka nahradila Katarína Šelestiaková.

Požiadali sme o vyjadrenie Kamenistého aj riaditeľa vydavateľstva Michala Teplicu.