Print this page

Najlepšou fotkou sveta je záber japonského autora zo Sudánu (VIDEO) Straight Voice Yasuyoshi Chiba, Japan, Agence France-Presse

Víťaznou snímkou ​​tohtoročného ročníka najvýznamnejšej medzinárodnej fotoreportérskej súťaže World Press Photo sa stala fotografia zo sudánskych demonštrácií Japoncu Yasujošiho Čibu. Oznámila to dnes v Amsterdame porota prestížnej fotografickej súťaže.

 

Japonský fotograf zachytil takmer poetický moment uprostred krvavých protestov v Sudáne. Na snímke, ktorú nazval Straight Voice (Jasný hlas), je mladý muž, ktorý vlani v júli medzi demonštrantami a v žiari svetiel z mobilných telefónov recitoval básne.

Čiba získal ocenenie dotované 10.000 eurami. Predseda poroty Lekgetho Makola podľa agentúry DPA povedal, že ide o fotografiu plnú nádeje. "Predovšetkým v týchto časoch, kedy zažívame veľa násilia a mnoho konfliktov, je dôležité, že tu máme fotografiu, ktorá ľudí inšpiruje," povedal Makola.

"Je to skrátka veľmi krásna, pokojná fotografia, ktorá zhŕňa všetok nepokoj sveta a túžbu ľudí po zmene," poznamenal ďalší člen poroty Chris McGrath.

Čiba je hlavným fotoreportérom francúzskej tlačovej agentúry AFP pre východnú Afriku a Indický oceán a fotku urobil v sudánskej metropole Chartúme. "Tento moment bol jediným pokojným skupinovým protestom, ktorý som v tej dobe zažil," povedal.

V Sudáne bol vlani po takmer 30 rokoch pri moci armádou zosadený prezident Umar Bašír. Po prudkých protestoch sa v júli ozbrojené sily a opozičné hnutie dohodli na prechodnej vláde.

Porota dnes vyhlásila aj víťazov jednotlivých kategórií. Napríklad najlepším fotopríbeh roka je séria snímok ukazujúcich nepokoje v Alžírsku. Jej autorom je francúzsky fotoreportér Romain Laurendeau.

Do tohto ročníka súťaže prihlásilo 4300 fotoreportérov z 24 krajín takmer 74.000 fotografií. Porota udelila 44 cien.
Kvôli koronakríze boli tento rok všetci víťazi o svojom triumfe upozornený prostredníctvom internetu a tradičné slávnostné udeľovanie cien v Amsterdame sa nekonalo.