Print this page

Šéfredaktorku SME ocenili Európskou novinárskou cenou Foto: Denník SME

Šéfredaktorku denníka SME Beátu Balogovú ocenila medzinárodná porota Európskej novinárskej ceny v kategórii Názory za jej komentár o roku 1989.

O ocenení informuje denník SME.

European Press Prize každoročne oceňuje najväčšie úspechy v európskej žurnalistike v štyroch kategóriách: Spravodajstvo, Inovácie, Názory a Investigatíva.

Do aktuálneho ročníka zaslalo svoje najlepšie texty 700 novinárov z celej Európy. Komisia zaradila do užšieho výberu celkovo 24 článkov.

Víťazný text Ako sme prestali byť súdružkami a súdruhmi Balogovej vyšiel v novembri v roku 2019 ako súčasť projektu SME 30 rokov od Nežnej revolúcie. Šéfredaktorka v ňom opisuje, ako sa menil režim a ako ho ona prežívala: v rodine, na škole aj na námestiach a v uliciach.

„Tento text je veľmi osobnou pripomienkou a autorka ho skombinovala s výzvami, ktorými čelíme dodnes,“ napísala členka poroty Alexandra Foderl-Schmidt, bývala šéfredaktorka rakúskeho denníka Der Standard. „Preto sa na tento problém pozerá z iného uhlu ako ostatné texty s touto témou.“

Cenu za najlepší európsky investigatívny text získali Annemarte Moland​, ​Even Kjølleberg a ​Ruben Solvang z nórskeho médiá NRK za text Varovanie spúšte.

Článok Ako Ujgurské ženy bojujú s čínskym špehovaním od Isobel Cockerell pre gruzínsku Coda Story je víťazom v kategórii reportáž. Cenu za inováciu získal Decât o Revistă za projekt Ako DoR zorganizoval celoredakčnú pop-up redakciu v Transylvánii. Špeciálnu cenu si odniesla Balkánska investigatívna sieť v Bosne a Hercegovine.