Print this page

Polícia našla zbraň, ktorou zastrelili novinárku Foto: FB L. McKee

Severoírska polícia našla zbraň, ktorou páchateľ vlani v Londonderry zastrelil novinárku Lýru McKeeovú. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

 

Policajti dúfajú, že sa im z pištole podarí získať dôkazy, na základe ktorých by mohli obviniť strelca. Jeho totožnosť podľa svojich slov už poznajú.

29-ročná severoírska novinárka McKeeová bola zabitá minulý rok, keď sa prizerala nepokojom v Londonderry. Mesto v minulosti zažilo krvavé strety medzi prevažne protestantskými unionistami a prevažne katolíckymi republikánmi.

K zastreleniu novinárky sa prihlásila organizácia Nová IRA. Neuznáva severoírsku mierovú dohodu z roku 1998, ktorá z veľkej časti ukončila sektárske násilie a položila základy zdieľanej vlády unionistov a separatistov v Severnom Írsku.

McKeeová však nebola terčom útoku, ale "stála vedľa síl nepriateľa", ako Nová IRA označuje britskú políciu.

V súvislosti so smrťou novinárky policajti vo februári obvinili 52-ročného muža, o ktorom sa však vie, že nebol strelcom. Totožnosť páchateľa vraj polícia pozná a dúfa, že ho bude môcť po forenznej analýze zbrane obviniť.

"Vieme, kto sa do toho zapojil. Vieme, kto je strelec. Nová IRA by sa nemala mýliť a nemala by citlivo a ticho vedené vyšetrovanie považovať za vyšetrovanie, ktorému chýba odhodlanie a energia," uviedol dnes kriminalista Jason Murphy. "Ako sa slučka pomaly sťahuje, mali by tí, ktorí zo zbrane strieľali, ktorí ju prenášali, ktorí s ňou hýbali, ktorí ju skladovali, schovávali a akýmkoľvek spôsobom s ňou manipulovali, očakávať u svojich dverí políciu," dodal.

Smrť McKeeovej vlani vyvolala obavy z vypuknutia nového sektárskeho násilia v Severnom Írsku. Strach vtedy silnel aj kvôli pripravovanému odchode Británie z Európskej únie. Strety medzi zástancami pripojenia k Írskej republike a stúpencami zotrvania vo zväzku Spojeného kráľovstva, ktoré ukončila až mierová dohoda z roku 1998, si vyžiadali v druhej polovici 20. storočia cez 3500 obetí.