Print this page

Filipínsky súd uznal vinnou z urážky na cti známu novinárku Foto: Facebook Maria Ressa

Súd v Manile dnes uznal vinnou z urážky na cti známu filipínsku novinárku Máriu Ressaovú, ktorá patrí medzi kritikov autoritárskeho prezidenta Rodriga Duterteho. Novinárke, ktorá v minulosti viedla aj pobočku americkej televízie CNN v Manile či Jakarte, hrozí až šesť rokov väzenia. Jej stíhanie kritizovali ochrancovia ľudských práv, podľa ktorých tak chce režim umlčať svojich kritikov.

 

Päťdesiatšesťročná novinárka, ktorú predvlani časopis Time s niekoľkými ďalšími novinármi ocenil titulom Osobnosť roka, dnes po vynesení verdiktu uviedla, že takýto rozsudok čakala. "Budeme pokračovať v boji proti všetkým útokom na slobodu slova," dodala Ressaová podľa agentúry AFP.

Ressaová v roku 2012 spoluzaložila spravodajský portál Rappler, ktorý je jedným z mála miestnych médií kritických voči prezidentovi Dutertemu. Ressaová, ktorá má podľa niektorých zdrojov filipínske aj americké občianstvo, bola ako šéfredaktorka portálu vlani niekoľkokrát zatknutá a potom prepustená na kauciu. Dôvodom zatknutia bolo obvinenie z urážky na cti a tiež porušenie zákona, ktorý zakazuje, aby médiá na Filipínach boli v rukách zahraničných vlastníkov. Ressaová obe obvinenia odmieta.

Dnešný verdikt sa týka článku portálu Rappler z roku 2012, kvôli ktorému podal v roku 2017 sťažnosť na súd miestny podnikateľ s tým, že článok poškodil jeho povesť. Podľa agentúry Reuters v ňom bol podnikateľ Wilfredo Keng spojený s vraždou a obchodovaním s ľuďmi a drogami. Súd dnes podľa BBC verdikt zdôvodnil tým, že portál Rappler nepredložil žiadny dôkaz pre svoje tvrdenia.

Vinným z urážky na cti bol dnes súdom v Manile uznaný aj bývalý novinár portáli Rappler Reynaldo Santos. On i Ressaová sú zatiaľ na slobode, kým verdikt nepotvrdí najvyšší súd.