Print this page

V Hongkongu bol dnes na základe nového bezpečnostného zákona zatknutý mediálny magnát Jimmy Lai.

 

Sedemdesiatjedenročný prodemokratický kritik Pekingu je podozrivý zo spolupráce s cudzími silami. Informovala o tom agentúra Reurers s odvolaním na kolegu zatknutého. Polícia uviedla, že na základe bezpečnostného zákona zadržala celkom sedem ľudí a operácia stále prebieha. Podľa miestneho denníka South China Morning Post sa očakáva zatknutie desiatich ľudí. Agentúra Reuters označuje zatknutie Jimmyho Laia za jednu z kľúčových chvíľ v záťahu Pekingu proti demokratickej opozícii.

Nový bezpečnostný zákon, ktorý po schválení stálym výborom čínskeho parlamentu začal v Hongkongu platiť 30. júna, definuje štyri trestné činy, ktorými sú separatistické, podvratné a teroristické aktivity a spolupráce s cudzími silami s cieľom ohroziť národnú bezpečnosť. Občania Hongkongu zatknutí na základe nového čínskeho bezpečnostného zákona môžu byť súdení tiež v pevninskej Číne.

Podľa kritikov je nový čínsky bezpečnostný zákon porušením zásady "jedna krajina, dva systémy", na ktorej dodržiavaní na 50 rokov sa Čína zaviazala, keď správu nad Hongkongom preberala od Británie. Princíp garantuje miestnym obyvateľom mnoho slobôd, vrátane nezávislého súdnictva.

"Jimmy Lai bol zatknutý, tentoraz pre spoluprácu s cudzími silami," napísal na twitteri Mark Simon z vedenia mediálnej spoločnosti Next Media, ktorú Lai založil.

Hongkonská polícia informovala, že všetci zatknutí sú podozriví z toho, že porušili nový bezpečnostný zákon.

Lai, vlastník populárneho bulvárneho denníka Apple Daily, otvorene a pravidelne kritizuje autoritársku vládu Číny, napísala agentúra Reuters. Simon uviedol, že polícia prehľadala domov zatknutého, bydlisko ďalších ľudí z vedenia spoločnosti Next Media aj jeho syna, ktorého tiež zatkla. Prehliadke sa nevyhol ani denník Apple Daily.

Zásah polície "podporuje tie najväčšie obavy, že hongkonský bezpečnostný zákon bude používaný k potlačeniu prodemokratických názorov a obmedzeniu slobody tlače," konštatoval koordinátor Výboru na ochranu novinárov pre Áziu Steven Butler. "Jimmy Lai by mal byť ihneď prepustený a zbavený obvinenia," dodal.

Do nedele bolo na základe bezpečnostného zákona v Hongkongu zatknutých 15 ľudí, vrátane štvorice vo veku 16 až 21 rokov minulý mesiac kvôli príspevkom na sociálnych médiách. Miestne úrady tiež vydali zatykač na šesť prodemokratických aktivistov, ktorí z mesta utiekli.