Print this page

V Bielorusku pokračujú protesty, viacerí novinári sú nezvestní, vypínajú internet Foto: Facebook/visegradsky jezdec

V bieloruskom Minsku tretiu noc pokračujú protesty proti režimu staronového prezidenta Alexandra Lukašenka. "Policajti zasahujú s novou silou. Zatýkanie začalo. Počuť aj výbuchy, podobné ohlušujúcim granátom, ale k potýčkam doteraz nedošlo," hlási opozičný server Belorusskij partizan s odvolaním sa na informácie zo sociálnych sietí.

Súpravy metra podľa neho nezastavujú na siedmich zastávkach vo štvrtiach, ktoré sa stali hlavným dejiskom stretov polície s demonštrantmi. Pri každom východe z metra hliadkujú ťažkoodenci.

Bielorusi podľa serveru tiež hlásia vypínanie mobilnej siete v hlavnom meste. V prístupe k vládnym budovám a Lukašenkovej rezidencii bránia policajné kordóny.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov dnes vyzval bieloruské orgány, aby čo najskôr prepustili na slobodu ruských novinárov, ktorých polícia zadržala počas rozháňania masových protestov. Šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas na spoločnej tlačovej konferencii s Lavrovom vyzval Minsk k oslobodeniu všetkých zadržaných.

Lavrov podľa denníka Vedomosti upozornil, že ruské ministerstvo zahraničia sleduje situáciu nielen okolo novinárov z ruských médií, ale zaujíma sa aj o osud Maxima Solopova zo servera Meduza, sídliaceho v Lotyšsku. "Spravodajca Meduzy je pre nás predovšetkým ruský občan. A ako občan Ruska je samozrejme pod našou ochranou," povedal Lavrov. Vedomosti dodali, že už v nedeľu sa objavili informácie, že Solopov bol zbitý a zatknutý, od tej doby o ňom už žiadne ďalšie informácie nie sú.

Rozhlasová stanica Sloboda na svojom webe uviedla, že v Minsku je od nedele nezvestný aj reportér opozičnej televízie Belsat (vysielajúca z Poľska), ktorý bol spoluautorom reportáže o "ženách blízkych Lukašenkovi". Dnes sa našiel v policajnej cele. Neznámy ale zostáva osud Solopova z Medúzy, ako aj šéfredaktora denníka Naša niva Jegora Martinoviča alebo spravodajcu ruského servera Znak.com Nikitu Teliženka.

Televízia Belsat spresnila, že bieloruská polícia zadržala šesť spolupracovníkov tejto stanice, ktorú financuje poľské ministerstvo zahraničia.

"Dva dni protestov ukázali, že Lukašenko vytvoril efektívnu, prakticky dokonalú mašinériu potláčania protivládnych protestov," usúdil ruský denník Kommersant. Príklad bieloruských úradov podľa neho "môže byť nákazlivý" v postsovietskom priestore, pretože ešte tento rok budú prezidentské voľby v Moldavsku a parlamentné voľby v Gruzínsku a Kirgizsku - a všade chce opozícia zvrhnúť súčasný režim.

Kommersant tiež upozornil, že bieloruské úrady popierajú, že by vypínali internet. "Z cudziny nám vypínajú internet, aby vyvolali nespokojnosť obyvateľov. Ak internet funguje zle, nie je to naša iniciatíva, je to z cudziny," tvrdil Lukašenko. Denník ironicky dodal, že podivným riadením osudu je vypnutý nezávislý server Tut.by, zatiaľ čo poruchy nijako nepostihli štátnu agentúru Belta či prezidentov web, na ktorom sa objavili gratulácie od Vladimira Putina.

Tut.by na sociálnych sieťach informuje, že lekárov minských nemocníc šokovali ťažké zranenia demonštrantov, s akými sa ešte nestretli. Ministerstvo zdravotníctva pripustilo, že počas dvoch nocí protestov bolo zranených okolo 200 ľudí a v niektorých prípadoch boli potrebné operácie.