Print this page

Politico: Kto sa pokúsil zabiť Alexeja Navaľného? Foto: Facebook Alexej Navaľnyj

Zoznam podozrivých, ktorí by priali Alexejovi Navaľnému to najhoršie, je dlhý. Vodca ruskej opozície a bojovník proti korupcii si urobil v ruskej elite veľa nepriateľov. Je tiež najsilnejším protivníkom prezidenta Vladimira Putina a bol práve uprostred príprav, aby v septembrových voľbách narobil prezidentovej strane v regiónoch ťažkosti s udržaním sa pri moci. Krátko potom, čo Navaľnyj pri lete z Tomska upadol do bezvedomia, vypukol hon na vinníka, napísal bruselský server Politico.

"Je to Putin," napísala na twitteri Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová, podľa ktorej bol opozičný aktivista otrávený. "Nech už osobne vydal alebo nevydal rozkaz, na ňom spočíva celá zodpovednosť," dodala.

Nie je to prekvapivé obvinenie. V ruských dejinách už boli situácie, kedy sa zdravie kritikov Kremľa náhle prudko zhoršilo. Navaľného ochorenie sa desivo podobá tomu, čo sa stalo novinárke a Putinovej kritičke Anne Politkovskej v roku 2004. Po nástupe do lietadla na ceste do školy v Beslane, kde sa odohrávala dráma s rukojemníkmi, náhle omdlela. Rovnako ako v Navaľného prípade si jej blízki mysleli, že ju otrávila šálka čaju. Politkovská vtedy prežila, ale o dva roky neskôr ju zastrelili. Ďalšími príkladmi môže byť otrávenie odpadlíkov z ruských tajných služieb Alexandra Litvinenka a Sergeja Skripala, alebo opozičného aktivistu Pjotra Verzilova.

Navaľnyj za svojho dlhého pôsobenia v opozícii ustavične čelil obťažovaniu v podobe súdnych prípadov a policajných razií. Občas došlo aj na fyzické násilie ako v roku 2017, kedy mu útočníci poleptali tvár, alebo vlani, kedy v policajnej cele zažil záhadný "záchvat alergie". Ale zázračne sa dokázal vyhýbať smrteľnému nebezpečenstvu - až do štvrtka.

Nechýba veľa ďalších mocných Rusov, ktorých by potešilo, keby Navaľnyj zmizol. "Je to veľká rana zasadená ruskému politickému systému. Ale nie je ťažké nájsť, kto by mal z toho prospech," povedal šéfredaktor rozhlasovej stanice Echo Moskvy Alexej Venediktov.

Ide o bohaté a slávne terče Navaľného odhaľovania korupcie a súperiace klany v mocenskej elite s väzbami na silové zložky.

Načasovanie Navaľného nešťastia prichádza v politicky citlivej dobe. Susedným Bieloruskom zmietajú protesty proti dlhodobému vodcovi Alexandrovi Lukašenkovi. Povstanie v susedstve je presne ten typ občianskych nepokojov, ktoré Putin, ktorého obľuba upadá, považuje za existenčnú hrozbu - a Navaľnyj je ospevoval na sociálnych sieťach.

"Otázka, ktorá sa práve odohráva v Bielorusku, znie: môže občiansky protest zmiesť silného vodcu s väzbami na bezpečnostné štruktúry? Ak sa to v Bielorusku podarí, bude to inšpirácia pre tunajšiu opozíciu a demoralizuje to Putinových podporovateľov. Mohlo by to tiež Putina prinútiť, aby zmenil svoju stratégiu, čo bude po roku 2024 (kedy končí terajší Putinov mandát)," povedal politický analytik Abbas Galljamov, ktorý predtým pracoval pre Kremeľ.

Putin tento rok v lete po tom, čo vyhlásil, že to najhoršie v koronavirovej kríze sa podarilo prekonať, usporiadal referendum, v ktorom uspel s ústavnou reformou. Tá mu otvorila možnosť zostať prezidentom až do roku 2036. Hoci Putinovo prevzatie moci prezidentovi odporcovia kritizovali, žiadne veľké protesty sa nekonali. Aj preto, že Navaľnyj, ktorý je zrejme ako jediný politický hráč schopný zorganizovať protest v celoštátnom meradle, vyzval k bojkotu plebiscitu, ale o moc viac neurobil. Namiesto toho naliehal na svojich stúpencov, aby zamerali svoju energiu na septembrové regionálne voľby.

Presadzoval tiež stratégiu "chytrého hlasovania", ktorá spočíva vo vytlačení prokremeľských kandidátov sústredením podpory pre ich najsilnejšie súpera. Vlani vo voľbách do moskovského snemu to viedlo k tomu, že provládni kandidáti prišli o skoro polovičku z kresiel. Navaľného tím dúfal, že toto víťazstvo zopakuje tento rok v celoštátnom meradle pred dôležitými parlamentnými voľbami v budúcom roku.

Keď Navaľnyj upadol do kómy, bol na spiatočnom lete z cesty po Sibíri, na ktorej sa tiež zastavil v treťom najväčšom ruskom meste Novosibirsku. Tam sa 34 opozičných kandidátov uchádza o miesta v päťdesiatčlennom mestskom sneme. Opozícia cíti, že v tejto súťaži by mohla zúročiť široko rozšírenú nespokojnosť v ruských provinciách. Sergej Bojko, ktorý vedie Navalného kanceláriu v Novosibirsku, vlani vo voľbách starostu skončil druhý.

"Ľudia sú tu sebestačnejší," hovorí Oľga Kartavcevová, ktorá vedie kancelária Navaľného kampane v Omsku, kde bol opozičník hospitalizovaný. "Sibír je ďaleko od centra. Moskovská chápadlá sem nedosiahnu," povedala.

V Chabarovsku vypukli minulý mesiac po zatknutí miestneho gubernátora veľké protesty, ktoré sa rýchlo otočili proti Moskve a samotnému Putinovi.

"Protestné nálady rastú," tvrdí analytik Galljamov. "Chabarovsk je skvelý príklad. Stačí zatiahnuť za spúšť - či už ide po životné prostredie, ekonomiku či politiku - a ktorýkoľvek z ruských regiónov má potenciál vybuchnúť."