Print this page

Navaľného prepustili z nemocnice, zverejnil status o tom, čím prešiel a čo bude robiť (FOTO) Foto: Instagram Alexej Navaľnyj

Ruského opozičného politika Alexeja Navaľného prepustili v utorok z berlínskej nemocnice.

S odvolaním sa na lekára kliniky Charité o tom dnes informovala agentúra DPA. Podľa lekárov je možné, že sa Navaľnyj po otrave paralytickou látkou zo skupiny novičok úplne zotaví, nemožno ale ani vylúčiť trvalé následky. Kde sa teraz Navaľnyj nachádza, nie je známe.

Na Instagrame dnes Navaľnyj zverejnil status, v ktorom sa poďakoval nemeckým lekárom a popísal, ako bol šokovaný, keď sa prvýkrát po 24  dňoch hospitalizácie na jednotke intenzívnej starostlivosti pozrel do zrkadla, ale aj o tom, ako sú preňho ťažké niektoré jednoduché úkony - napríklad stáť na jednej nohe, hýbať prstami alebo hodiť loptu. Napísal aj o debate s neuropsychológom a testoch, či nie je "hlúpy." Aktuálne sa chystá rehabilitovať a tráviť čas s rodinou.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Первый раз меня подвели к зеркалу, через 24 дня в реанимации (из которых 16 в коме). Из зеркала на меня посмотрел персонаж фильма «Властелин колец». И поверьте, это был совсем не эльф. Я ужасно расстроился: подумал, что меня никогда не выпишут. Но врачи продолжали делать своё чудо, я занимался с физиотерапевтом, ел, старался больше спать (самая большая проблема до сих пор). Последние дни мне даже уже разрешали выходить на общий балкон 2 раза по 5 минут в день. Правда, от балкона было ещё больше тоски: погода отличная, солнце светит, внизу какие-то парки и деревья, а я в палате. Но вот день пришёл - ура! После 32 дней в госпитале врачи решили, что дальнейшее восстановление требует не стационарного лечения, а нормализации жизни. Ходить, проводить время с семьей. Прогрузиться в рутину ежедневных движений. И вот - хоп - я уже ковыляю по парку в штанах на три размера больше. Первым делом попросил отвезти меня куда-нибудь, где есть деревья. Планы пока простые: физиотерапевт каждый день. Возможно, реабилитационный центр. Стоять на одной ноге. Полностью вернуть контроль над пальцами. Держать баланс. Забавно, я мечтал научиться ездить на вейк-борде за катером по волне и научился этим летом. А теперь учусь стоять на одной ноге. Всякие смешные штуки обнаружились. Например, я не могу кидать мяч левой рукой. Даже поймать могу, а кинуть - нет. Мозг просто не хочет делать это движение. Или писать от руки. До последнего времени не получалось в строчку. Все время в столбик начинал. Реабилитация, в общем. Ещё раз огромное спасибо всей команде врачей клинике «Шарите» и профессору Экарду лично. Они сделали невероятную работу. Всем вам спасибо за поддержку ?. Она была и остаётся очень важной. Не думайте, что я не знаю, что пишите. Как только я начал более-менее соображать, мне читали комменты. Буду, кстати, стараться немного больше времени проводить в соцсетях. Вчера приходила нейропсихолог, делала тесты, проверяя, не поглупел ли я. Спрашиваю: чего делать, чтобы быстрее вернуться с точки зрения не только физической, но и головы. Ответ понравился: читайте больше, пишите в соцсети. Играйте в видеоигры. Надо узнать, можно ли получить в больнице рецепт на PS 5.

Príspevok, ktorý zdieľa Алексей Навальный (@navalny),

Kritik Kremľa skolaboval 20. augusta v lietadle, ktorým sa vracal zo Sibíri do Moskvy. Najprv ho ošetrovali v Omsku. Po medzinárodnom tlaku a naliehaní rodiny bol v bezvedomí prepravený do Berlína, kde v nemocnici strávil 32 dní.

Zdravotný stav 44-ročného Navaľného sa v posledných dňoch podľa lekárov "natoľko zlepšil, že bolo možné ukončiť akútnu lekársku starostlivosť". "Vzhľadom k pacientovému pokroku a k jeho súčasnému stavu sa ošetrujúci lekári domnievajú, že je možné, že sa úplne zotaví. Zatiaľ je však príliš skoro na posúdenie prípadných dlhodobých následkov jeho vážnej otravy," dodala Charité.

Kde sa teraz ruský opozičník nachádza, nemocnica neoznámila. Uviedla len, že informácie o jeho prepustení a zdravotnom stave zverejnila po dohode s ním a s jeho manželkou.

Rusko čelí silnému tlaku zo zahraničia, aby úrady prípad Navaľného vyšetrili a páchateľov postavili pred súd. Moskva ale stále odmieta, že bol Navaľnyj otrávený v Rusku. Odvoláva sa pritom na informácie od lekárov v Omsku, ktorí tvrdia, že ich laboratórne testy nepreukázali žiadnu otravu ani prítomnosť toxických látok.

Nemecká vláda na začiatku septembra uviedla, že k otrave Navaľného bola nepochybne použitá nervovo paralytický látka zo skupiny novičok. Okrem nemeckého laboratóriá výsledky potvrdili aj odborné pracoviská vo Francúzsku a vo Švédsku.