Print this page

Bieloruské združenia novinárov a neštátne médiá v spoločnom vyhlásení vyzvali úrady, aby ukončili nátlak na server Tut.by a ďalšie nezávislé médiá, ktorá informujú o protestoch proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi po prezidentských voľbách z 9. augusta.

 

Postup úradov proti nezávislým médiám je podľa vyhlásenia porušením slobody slova a tlače a obmedzuje prístup občanov k informáciám, napriek právam a slobodám zaručeným bieloruskou ústavou.

Bieloruské ministerstvo informácií v utorok oznámilo, že sa rozhodlo od 1. októbra na tri mesiace pozastaviť status internetového komunikačného prostriedku jednému z najsledovanejších bieloruských médií, portálu Tut.by. Tento spravodajský web obsiahlo informuje o protestoch v krajine. Portál pokračuje v práci, hoci jeho reportérom a fotografom budú teraz pri krytí udalostí hroziť finančné pokuty alebo aj väzenie. "Nemení to naše zásady," napísal server a upozornil, že ministerstvo prijalo rozhodnutie, hoci ešte nerozhodol súd, u ktorého sa na Tut.by sťažovalo.

"Nátlak na Tut.by a obmedzenie prístupu k nezávislým portálom, ktoré sa tiež deje z rozhodnutia ministerstva informácií, predstavujú najhrubšie porušenie slobody slova, ktorú zaručuje bieloruská ústava," píše sa vo vyhlásení, ktoré zverejnil na svojom webe denník Naša Niva. "Prekážky v práci najpopulárnejších médií v Bielorusku nielen porušujú slobodu tlače, ale aj obmedzujú práva každého občana na informácie o situácii v krajine a ukazujú na pohŕdanie občanmi," píše sa v dokumente.

Ministerstvo informácií by podľa vyhlásenia malo zrušiť rozhodnutie a prestať brániť nezávislým médiám v práci a šírení informácií. Novinárov a médiá by mali okamžite prestať prenasledovať aj ďalšie štátne úrady a bezpodmienečne tiež ukončiť protiústavné obmedzenie slobody slova v krajine.

Demonštrácie proti zotrvaniu Lukašenka v úrade prezidenta trvajú v krajine už ôsmy týždeň. Mnoho Bielorusov je presvedčených, že augustové voľby vyhral podvodne, a opozícia, rovnako ako EÚ, jeho víťazstvo neuznáva. Protesty, ktorých účastníci žiadajú Lukašenkov odchod a nové voľby, sprevádzajú brutálne policajné zákroky a zatýkanie.

Lukašenko sa snaží najväčšie protesty proti sebe od svojho nástupu k moci pred 26 rokmi potlačiť najrôznejšími spôsobmi.

Viacero reportérov domácich, ale aj zahraničných médií boli napriek jasnému označeniu, že sú novinári, na niekoľko hodín zadržaní. Okrem reportérov západných médií sa to opakovane stalo aj spravodajcovi ruskej agentúry TASS aj niektorým ďalším ruským novinárom.