Print this page

Irán popravil opozičného novinára kvôli protivládnymi demonštráciám Ilustr. foto Omediach.com

V Iráne dnes ráno popravili miestneho opozičného novinára Rúholláha Zama, ktorý žil niekoľko rokov v exile vo Francúzsku a prevádzkoval web kritický k iránskej vláde. Informovala o tom agentúra AP. Zam bol tento rok v Iráne odsúdený na trest smrti za podnecovanie k násilnostiam pri protivládnych protestoch na prelome rokov 2017 a 2018. Jeho popravu dnes kritizovala okrem iného organizácia Reportéri bez hraníc (RSF), ktorá vyjadrila rozhorčenie nad "ďalším zločinom iránskej justície".

Podľa organizácie Amnesty International bol Zam odsúdený vo vykonštruovanom procese na základe vynútených priznaní. Verdikt kritizovalo aj Francúzsko, ktoré udelilo Zamovi politický azyl po tom, čo zo svojej vlasti utiekol. Vlani bol ale zatknutý, nie je jasné kde. Iránske revolučné gardy uviedli, že ho zadržali pri zložitej tajnej operácii. Neuviedli ale, kde sa operácia odohrala. Server BBC dnes napísal, že bol zatknutý po návrate do vlasti.

Zam bol odsúdený tento rok v júni, tento týždeň najvyšší súd trest smrti potvrdil. Francúzske ministerstvo zahraničia tento týždeň označilo iránsky verdikt za "vážny útok na slobodu slova a vyjadrovania".

Iránske úrady Zama vinili aj zo spolupráce s agentmi tajných služieb USA a Francúzska a zo špionáže ohrozujúcej bezpečnosť iránskeho ľudu. Celkom bol uznaný vinným v 13 bodoch obžaloby.

Zam, ktorý bol synom reformného duchovného Mohammada Alího Zama, prevádzkoval populárny spravodajský kanál Amadnews. Na webe zdieľal videá z protestov aj informácie o neprávostiach či korupcii iránskych politikov. Na šifrovanej komunikačnej aplikácii Telegram mal jeho kanál 1,4 milióna sledujúcich. Iránske úrady web následne zablokovali s tým, že podnecoval násilné povstanie. Neskôr ale stránky začali fungovať pod iným názvom.

Masové demonštrácie, kvôli ktorým bol Zam odsúdený, vypukli na konci roku 2017 pôvodne kvôli zdražovaniu. Neskôr prerástli do protivládnych protestov. Úrady reagovali blokovaním sociálnych sietí, pri policajných zásahoch zomrelo vyše 20 ľudí a tisíce ďalších skončili vo väzení. Teherán udalosti, ktoré trvali do januára 2018, označil za sprisahanie organizovanej zo zahraničia.