Print this page

Manželka britského princa Harryho Meghan zaznamenala čiastkový úspech so žalobou na vydavateľa bulvárneho denníka Mail on Sunday, ktorý zverejnil jej súkromný list otcovi. Sudca dnes v skrátenom konaní rozhodol, že zverejnenie úryvkov listu bolo "zjavne prehnané, a preto nezákonné", uviedla agentúra Reuters.

Tridsaťdeväťročná vojvodkyňa zo Sussexu zažalovala spoločnosť Associated Newspapers potom, čo Mail on Sunday vo februári 2019 zverejnil v piatich článkoch ručne písaný list jej otcovi Thomasovi Merkleovi z augusta 2018. List vojvodkyňa napísala po svadbe s britským princom v roku 2018. Médiu list odovzdal sám Markle, s ktorým vojvodkyňa nemá dobré vzťahy.

Sudca Mark Warby dnes konštatoval, že denník porušil právo Meghan na súkromie. "Žalujúca strana mala dôvodné očakávania, že obsah listu zostane súkromný. Články v Mailu boli s týmto očakávaním v rozpore," uviedol.

Obhajcovia bývalej herečky tvrdili, že zverejnenie "osobného a citlivého" listu bolo útokom na "jej súkromný život, jej rodinu a jej korešpondenciu". Majiteľ denníka naopak argumentoval, že vojvodkyňa počítala s tým, že list sa zverejní a že išlo o súčasť jej mediálnej stratégie.

Warby ďalej uviedol, že v marci sa bude konať ďalšie pojednávanie, ktoré určí "ďalšie kroky" v súvislosti so žalobou. Časť žaloby týkajúca sa údajného porušenia autorského práva zverejnením listu sa podľa neho bude musieť rozhodnúť v riadnom súdnom procese.

Princ Harry a jeho manželka Meghan mali problémy s bulvárom opakovane. V roku 2019 napríklad princ podal žalobu na vydavateľa britského bulvárneho denníka The Sun kvôli údajnému nelegálnemu odpočúvaniu telefónnej hlasovej schránky.