Print this page

Prokurátorka chce potrestať Navalného vysokou pokutou Foto: FB A. Navalnyj

Prokurátorka dnes navrhla, aby moskovský súd potrestal opozičného politika Alexeja Navalného pokutou v prepočte približne 10.000 eur. Navalnyj sa podľa obžaloby dopustil ohovárania veterána druhej svetovej vojny, ktorý vystupoval v televíznom šote na podporu zmien ruskej ústavy predlžujúcich možné pôsobenie prezidenta Vladimira Putina na čele štátu. Obhajoba chce dosiahnuť zbavenie viny. Súd odročil ďalšie pojednávanie na 20. februára, kedy má Navalnyj vystúpiť so záverečným slovom; potom sa očakáva vynesenie rozsudku, uviedli ruské médiá.

"Žiadam súd, aby Navalného uznal vinným a potrestal ho pokutou vo výške 950.000 rubľov," citovala agentúra TASS prokurátorku Jekaterinu Frolovovú. Vzhľadom k tomu, že Navalnyj bol v čase spáchania činu v podmienke, prokurátorka podľa TASS vyzvala súd, aby určil nový trest v súvislosti s predchádzajúcim.

Prokurátorka zdôraznila, že Navalnyj sa úmyselne snažil pošpiniť spomienku na Veľkú vlasteneckú vojnu, ako Rusi hovoria časti druhej svetovej vojny, kedy bol do bojov zatiahnutý Sovietsky zväz. Upozornila, že Navalnyj sa v minulosti zúčastnil pochodov nacionalistov a vytváral nacionalistické hnutie, ktorého stúpenci na internetovej stránke venovanej pamiatke vojnových hrdinov umiestňovali fotografie nacistických zločincov. Zdôraznila, že poškodený veterán stelesňuje všetko, čo je Rusom drahé: vlastenectvo a kontinuitu generácií.

Najvýznamnejší kritik prezidenta Putina bol tento mesiac odsúdený na dva roky a osem mesiacov väzenia po tom, čo mu súd zmenil predtým uložený podmienečný trest na nepodmienečný kvôli porušovaniu podmienok trestu. Z pôvodného trestu 3,5 roka sa odpočítala časť, ktorú strávil v domácom väzení. Navalnyj obvinenie označil za vymyslené. Západ väznenie Putinovho odporcu odsudzuje a zvažuje ďalšie sankcie proti Rusku.

Teraz je Navalnyj obžalovaný z ohovárania veterána druhej svetovej vojne, ktorý vlani v propagačnom videu pred celoštátnym referendom podporoval zmeny v ústave. Tie umožňujú Putinovi uchádzať sa o najvyššiu funkciu aj potom, čo mu v roku 2024 vyprší jeho terajší prezidentský mandát. Navalnyj označil ľudí vystupujúcich vo videu za zradcov a skorumpovaných lokajov režimu.

Veteráni druhej svetovej vojny sú veľkou väčšinou Rusov uctievaní a kritika na ich adresu je považovaná za spoločensky neprijateľnú a urážlivú, upozornila agentúra Reuters.

Navalného uväznenie vyvolalo v Rusku celoštátne protesty, pri ktorých polícia zadržala tisícky osôb. Navalneho spolupracovníci sa teraz rozhodli do jari pozastaviť veľké demonštrácie v uliciach. Minulú nedeľu ľudia po celom Rusku zapaľovali sviečky a rozsvietili svetlá vo svojich mobiloch a zábery umiestňovali na sociálne siete. Túto formu protestu organizátori zvolili, aby jeho účastníkom nehrozil postih.

Navalnyj bol zadržaný 17. januára bezprostredne po návrate z Nemecka, kde sa liečil z minuloročnej otravy nervovo paralytickou látkou zo skupiny novičok. Otravu Navalnyj pripisuje osobne Putinovi a ruskej tajnej službe FSB. Kremeľ všetky obvinenia odmieta a spochybňuje aj to, či Navalnyj bol vôbec otrávený.