Print this page

Šéf Reportérov bez hraníc kritizuje nepodložené obvinenia Matoviča na adresu novinárov Twitter Christophe Deloire

Premiér Igor Matovič v nedeľu na tretie výročie vraždy napísal status s názvom "skrývať sa za Kuciaka“, v ktorom kritizoval slovenských novinárov. Bez toho, aby niektorých konkrétne menoval, obvinil ich z manipulácie, šírenia poloprávd, podsúvania lží a hrania sa na nezávislých.

V statuse sa zároveň pochválil, že nedávno navštívil vo Francúzsku sídlo Reportérov bez hraníc, medzinárodnej organizácie, ktorá sleduje dodržiavanie slobody tlače vo svete. „Keď som pred dvoma týždňami ako prvý premiér na svete navštívil v Paríži, na ich pozvanie, sídlo Reportérov bez hraníc, tak ich šéf Christophe Deloire otvoril - ako inak - otázku slobody tlače. S radosťou sme obaja konštatovali, že v nej sme sa míľovými krokmi posunuli na Slovensku vpred.
... len potom som zase ja otvoril otázku kvality žurnalistiky ... a to sme už takí nadšení byť nemohli. Áno, sloboda tlače je nevyhnutná ... ale keď to skončí tak, že ktokoľvek kto má v ruke pero či klávesnicu je zrazu Janom Kuciakom, tak bŕŕŕ!,“ napísal premiér. 

A v ďalšej časti statusu na facebooku pokračoval v slovnom nepodloženom útoku na novinársku obec: „Sloboda bez zodpovednosti vedie k anarchii. Platí to v spoločnosti, platí to v novinárskej brandži.
Nestačí mať slobodu a moc ovplyvňovať verejnú mienku, ak pohnútky sú s ľuďmi manipulovať. Nestačí mať povolanie novinár, ak nechcem pravdu hľadať, ale ju vytvárať. Nestačí mať slobodu písať, ak ľuďom podsuniem len výber lží a poloprávd. Nestačí sa hrať na nezávislého, ak stačí krivý pohľad šéfa a napíšem len to, čo sa jemu páči. Nestačí sa za žurnalistu tváriť, ak verne slúžim majiteľovi oligarchovi ako jeho atómový kufrík.
Sloboda je zodpovednosť. ZODPOVEDNOSŤ KU PRAVDE. Ak pôjdeme ďalej dnešnou cestou bezbrehých manipulácií, ľudia postupne prestanú veriť klasickým médiám. Prajem Vám preto, slovenskí novinári, aby ste sa Jánmi Kuciakmi stali. Čím skôr, tým lepšie pre Slovensko. Držím Vám palce,“ napísal premiér.

Odporúčame aj: Igor Matovič si uctil spomienku na Jána Kuciaka zneužitím jeho mena a útokom na novinárov

Pár hodín na to zverejnil šéf Reportérov bez hraníc Christophe Deloire tweet, v ktorom kritizuje nepodložené útoky Igora Matoviča na novinárov. "Dnes si pripomíname investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, brutálne zavraždených presne pred 3 rokmi. Dnes ešte stále nie je odsúdený hlavný vinník. Dnes si viac ako kedykoľvek predtým slovenskí novinári zaslúžia ochranu,“ napísal Deloire, ktorý sa vyjadril aj k návšteva Matoviča v sídle Reportérov bez hraníc: „Keď som prijal predsedu vlády Igora Matoviča tento mesiac v RSF, varoval som ho pred rizikom oslabovania žurnalistiky slovnými útokmi. Vedúci predstavitelia majú osobitnú zodpovednosť. Nikdy by nemali robiť nepodložené obvinenia novinárov ani šíriť urážlivú kritiku.“