Print this page

NAKA obvinila Mariana Kočnera, Petra Tótha a ďalších kvôli sledovaniu novinárov Reprofoto youtube Na pranieri

Mariana Kočnera, Petra Tótha, Miroslava Kriaka, Štefana Mlynarčíka a Juraja Škripa obvinila NAKA z prečinu porušenia dôvernosti ústneho prejavu a iného prejavu súkromnej povahy kvôli sledovaniu novinárov. Novinárov o tom ako poškodených v trestnom konaní informoval vyšetrovateľ, píše Denník N.

V roku 2017 dal Marian Kočner sledovať novinárov, medzi ktorými bol aj Ján Kuciak. V lete 2018 pred vraždou spustil projekt Na pranieri - na facebookovej stránke a youtube zverejňoval svoje videokomentáre, v ktorých útočil na novinárov Denníka N, SME, Týždňa a snažil sa ich kompromitovať informáciami zo súkromia. Šlo o novinárov, ktorí písali o jeho kauzách. Facebookovú stránku Kočner nespravoval sám, pár statusov na nej pribudlo aj keď už bol Kočner v cele. V októbri 2018 stránka Na pranieri zmizla.

Myšlienka vznikla spolu s plánom na vznik novej politickej strany Cieľ. „(Kočner) začal mi rozprávať, že by chcel vytvoriť portál, fanpage Pranier alebo Na pranieri a chcel by tam kritizovať prácu novinárov,“ povedal Tóth na súde pred rokom. S tým, že Kočner chcel, „aby to malo aj takú bulvárnejšiu časť a či by som vedel zabezpečiť paparazzovanie novinárov“. Toth zopakoval, že osobne nechcel paparazzovať, lebo je "príliš známa tvár.“ A dohodil na sledovania svojho bývalého kolegu Miroslava Kriaka a ďalších ľudí. Spolu s Kočnerom vypracoval zoznam 28 novinárov, ku ktorému mu Kočner dodal obálku so vzťahovými diagramami, na ktorých boli údaje o rodinných príslušníkoch, čísla ŠPZ a ďalšie údaje z policajných databáz o lustrovaných novinároch a ich rodinných príslušníkoch.

Odporúčame aj: Kočner sa pochválil, že do sledovania novinárov investoval za rok 200 tisíc

Tóth vypovedal, že sledovanie novinárov financoval okrem Kočnera aj Norbert Bödör. „Povedal, že o paparazzovanie novinárov a o to, ako sú novinári spätí s niektorými politickými stranami, by mal záujem aj Norbert Bödör a že oni dvaja by na to prispeli. Bol tam aj záujem bulvárny, to znamená alkohol, drogy, prípadne nejaké avantúry,“ cituje Denník N Tótha.

Odporúčame aj:  Zoznam novinárov, ktorých lustrovali a sledovali, zostavil Kočner s Petrom Tóthom

Sledovanie sa spustilo niekedy od apríla, mája 2017. „Od Kočnera som dostal veľmi všeobecné zadanie, že treba monitorovať s kým sa stýkajú, čo robia, či sú v ich správaní viditeľné markantné javy, ktoré by boli vhodné na nejakú bulvárnu publicistiku, alebo nie,” povedal Tóth.
Potom podľa Tótha nasledovalo zabezpečovanie “výrobných prostriedkov”, teda áut a záznamovej, spravodajskej techniky. “Boli tam nejaké fotoaparáty, objektívy, mobilné telefóny, tablety, kamuflážne prostriedky, parochne, fúzy, asi aj barle, nejaké oblečenie.”
Sledovanie vykonával Kriak a ďalší dvaja ľudia na čo Kočner cez Petra Tótha dával „6800 alebo 7400 eur mesačne a osobitné náklady boli jeden, dva alebo tri tisíc, podľa toho ako pracovali.“

Na jar 2018 spustil projekt Na pranieri, kde Kočner vyťahoval veci zo súkromia Adama Valčeka, Štefana Hríba, Eugena Kordu, útočil na Moniku Tódovú. Novinárov, ktorí o ňom informovali.
„Marian Kočner čoraz častejšie začal spájať spustenie portálu s tým, že to bude jeho odrazový mostík do politiky, že si vytvorí cez sociálne siete bázu čitateľov a divákov,” povedal Tóth s tým, že prvého požadoval Kočner sledovať možno Hríba. „Niekedy v septembri alebo októbri 2017 Kočner povedal, aby sme sa pozreli na Jána Kuciaka.“ Kuciaka sledovali asi tri dni. „Miroslav Kriak mi avizoval, že to nemá zmysel, že Ján Kuciak nemá žiadny spoločenský život, sedí desať, dvanásť hodín v redakcii, večer ide na autobus, zje bagetu, a potom cez víkend zapne miešačku. Hovoril, že ten chlapec žije ako mních.“

Tóth povedal aj to, že vraždu novinára alebo novinárov spomínal Kočner na ich spoločnej dovolenke v roku 2017: "Vtedy sa Marian Kočner, nie prvý a nie poslednýkrát, počas tejto dovolenky predo mnou vyjadril tak, že stačilo by fyzicky odstrániť, zavraždiť jedného novinára, tak všetci by sa zľakli a bol by pokoj. Na to som mu povedal, že pokoj by nebol. Že som dostal facku a podpálili mi auto a bol som najväčší hrdina. Na to povedal, že keby to nepomohlo, tak pôjde dolu ešte jeden a potom sa už naozaj všetci zľaknú a keby išiel ešte aj jeden politik, tak by bol úplný pokoj,“ povedal Tóth.

"Jeho výpoveď je dôveryhodná.... Je potvrdzovaná v relevantných častiach s komunikáciou z Threemy, je to verifikované objektívnymi dôkazmi v spise. Druhá vec je, že bol niekoľko rokov najbližším spolupracovníkom Mariana Kočnera a je pravdou aj to, že sa rozhodol spolupracovať, keď sa dozvedel, že Kočner je za objednávkou vraždy," povedal po výpovedi Tótha pre novinárov vtedajší obhajca pozostalých Daniel Lipšic.

"Žiadne uznesenie o vznesení obvinenia mi doteraz nebolo doručené. Tak to chodí v Prvej ríši Igora Matoviča, v ktorej sa stal jeho Himmlerom politik Lipšic na čele špeciálnej prokuratúry. Nebojím sa vymysleného a politicky motivovaného trestného stíhania. Boja sa tí, čo ho iniciovali," napísal na svojej facebookovej stránke Peter Tóth.

Novinárom sa venoval Kočner spolu s Tóthom aj v talkshow, s ktorou chodili po Slovensku. Napríklad v Leviciach v roku 2017 sa Kočner sťažoval aj na Jána Kuciaka.

Talkshow s Petrom Tóthom z roka 2017 v Leviciach.  Pasáž o novinároch začína od približne 45 minúty.