Print this page

Kvôli vyhrážkam a obavám o bezpečie opustil reportér BBC Čínu Ilustr. foto: Omediach.com

Korešpondent britskej spravodajskej stanice BBC John Sudworth opustil Čínu kvôli tlaku a vyhrážkam zo strany čínskych úradov. Oznámil to dnes server BBC News. Sudworth získal okrem iného novinársku cenu za reportáže o zaobchádzaní čínskych úradov s príslušníkmi etnickej menšiny Ujgurov v autonómnej oblasti Sin-ťiang.

Spoločnosť BBC dnes oznámila, že Sudworth minulý týždeň odcestoval z Pekingu na Taiwan. BBC uviedla, že je na jeho prácu hrdá a že naďalej zostáva jej čínskym korešpondentom. Čína už skôr správy BBC z Ujgurskej oblasti Sin-ťiang odsúdila.

Klub zahraničných spravodajcov v Číne (Foreign Correspondents 'Club of China) uviedol, že Sudworth Čínu opustil kvôli "obavám o bezpečie seba a svojej rodiny". "Odišiel po mesiacoch osobných útokov a dezinformácií zameraných proti nemu a jeho kolegom z BBC," dodal klub.

Sudworth sám povedal, že čínske úrady ho spoločne s jeho tímom sledovali, vyhrážali sa mu trestným stíhaním, bránili mu vo výkone povolania a zastrašovali ho, kdekoľvek sa pokúsil natáčať.

"Johnova práca odhaľovala pravdy, ktoré čínske úrady nechceli, aby sa svet dozvedel," napísala stanica BBC vo vyhlásení na twitteri. Spolu so Sudworthem odišla aj jeho manželka Yvonne Murrayová, ktorá v Číne pracovala ako reportérka írskej stanice RTE.

Sudworth pôsobil v Číne deväť rokov. V minulom roku získal cenu George Polka za reportáže o internačných táboroch pre moslimov v Ujgurskej oblasti. Organizácie pre ľudské práva obviňujú čínske úrady, že v Sin-ťiangu zriadili v mene boja proti islamizmu množstvo táborov, ktorými prešlo viac ako milión Ujgurov. Čínske úrady tábory označujú za strediska odborného vzdelávania, kde Ujgurovia podstupujú politickú prevýchovu.

Denník Global Times, ktorý vydáva vládnuca čínska komunistická strana, obvinil Sudwortha, že sa "ukrýva na Taiwane po tom, čo sa stal v Číne neslávne známym kvôli mnohým skresleným článkom" o Sin-ťiangu a o pôvode koronavírusovej krízy.

Tlak na zahraničných novinárov v Číne za uplynulý rok ďalej vzrástol. V roku 2020 Peking vyhostil okrem iného reportérov denníkov The New York Times, The Washington Post a The Wall Street Journal.