Print this page

Podľa prezidentky tvrdenie Matoviča o dôvodoch vrátenia Sputnika nie je pravdivé

Rusko nežiadalo vrátenie vakcín Sputnik V kvôli testom v necertifikovanom laboratóriu, ako to tvrdil minister financií Igor Matovič. Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej "dôvodom požiadavky na vrátenie bola iná skutočnosť.“ Prezidentka to povedala po tom, ako si pozrela zmluvu s ruskou stranou o nákupe vakcíny Sputnik a list z ruskej strany. Zároveň žiada, aby rezortný minister zmluvu zverejnil.

„To, že ŠUKL dal testovať vakcínu OMCL necertifikovanému laboratóriu, bola strašná chyba, ktorá spôsobila úplne zbytočné mnohotýždňové zdržanie, odstúpenie Rusov od zmluvy,“ napísal Igor Matovič 9. apríla na svojej facebookovej stránke deň po návšteve Moskvy.

Vyhlásenie prezidentky k zmluve o dodávke vakcíny Sputnik V:

„V pondelok som požiadala ministra zdravotníctva o sprístupnenie zmluvy o dodávkach vakcíny Sputnik V na Slovensko. K tomuto kroku som pristúpila preto, lebo v posledných dňoch zaznievali vyjadrenia, že Slovenská republika alebo jej inštitúcie porušili uvedenú zmluvu, čo môže mať vplyv na našu reputáciu, prípadne mať za následok povinnosť vrátiť vakcínu.

Po dôkladnom preštudovaní zmluvy môžem nateraz uviesť dve skutočnosti. Podľa môjho názoru ide o zmluvu, ktorá by mala byť príslušným spôsobom povinné zverejnená. Je na rozhodnutí toho, kto zmluvu uzavrel, aby k tomu urobil všetky kroky.

Zároveň som si okrem zmluvy vyžiadala aj list zo dňa 6.4., ktorý slovenskej zmluvnej strane zaslala ruská strana a v ktorom požiadala o vrátenie vakcíny. Verejnosť bola informovaná, že dôvodom, pre ktorý ruská strana vzniesla takúto požiadavku, malo byť to, že Štátny ústav na kontrolu liečiv dal testovať vakcínu Sputnik V laboratóriu, ktoré nemá OMCL certifikáciu. Na základe oboch preštudovaných dokumentov konštatujem, že toto tvrdenie nie je pravdivé a teda dôvodom požiadavky na vrátenie bola iná skutočnosť.

Viac svetla do tejto záležitostí vnesie zverejnenie zmluvy, o ktorom musí rozhodnúť príslušné ministerstvo. Očakávam, že kým sa tak stane, verejnosť nebude ďalej znepokojovaná šírením nepravdivých informácií, z koho viny došlo k porušeniu zmluvy o dodávke vakcíny.

Správu, že agendu ohľadom vakcíny Sputnik V prebral minister zdravotníctva vnímam pozitívne a oceňujem jeho prísľub, že riešenie zmluvných vzťahov, proces povoľovania vakcíny a s tým súvisiaca komunikácia už bude prebiehať štandardným spôsobom.
Na záver chcem dodať, že cieľ vlády zabezpečiť pre našich občanov ďalšiu vakcínu, považujem za úplne legitímny a správny. Nesmie však byť ďalej prezentovaný v protiklade so snahou kompetentných inštitúcií overiť jej bezpečnosť a účinnosť.“