Print this page

Slovensko v rebríčku slobody tlače kleslo, v hodnotení kritizujú Matovičove útoky na novinárov Ilust. foto: ÚV SR

Medzinárodná novinárska organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) dnes zverejnila pravidelné hodnotenie slobody tlače vo svete.

Slovensko oproti minulému roku kleslo o dve priečky – Z 33. miesta v roku 2020 na 35. miesto v tomto roku.

Hodnotenie všetkých krajín: Sloboda tlače aj kvôli pandémii vo svete utrpela, mnohí pandémiu zneužívajú

V hodnotení RSF pripomína, že v roku 2020 boli dvaja ľudia odsúdení za prečin vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice a tretia osoba bola odsúdená za sprostredkovanie, no „obvinený podnecovateľ, podnikateľ Marian Kočner, bol však spod obžaloby oslobodený.“

V hodnotení sa RSF venuje aj Igorovi Matovičovi, s ktorým sa šéf organizácie stretol osobne na začiatku tohto roka.

„Parlamentné voľby, ktoré sa konali na pozadí tejto kauzy (vyšetrovania smrti J.Kuciaka), vyniesli v marci 2020 populistu Igora Matoviča na jeden rok na post predsedu vlády.“ RSF v správe sa pozastavuje nad tým, ako Matovič opakovane a dokonca aj pri príležitosti výročia Kuciakovej vraždy obvinil novinárov z „nenávisti“, kritizoval ich v reakcii na články o jeho diplomovej práci či za jeho riešenie boja proti koronavírusu. Zároveň RSF dodáva, že najväčšie útoky na médiá prišli zo strany opozície. RSF v hodnotení upozorňuje, že vláda kvôli pandémii odložila legislatívne plány na ochranu novinárov a ich zdrojov a zlepšenie redakčnej a finančnej nezávislosti verejnoprávneho rozhlasu a televízie RTVS.

Status premiéra k výročiu vraždy Jána Kuciaka, ktorý si všimli aj v organizácii Reportéri bez hraníc, ktorú Matovič pár dní predtým navštívil:

Odporúčame aj: Igor Matovič si uctil spomienku na Jána Kuciaka zneužitím jeho mena a útokom na novinárov

Ako krok správnym smerom RSF hodnotí to, že vládna koalícia iniciovala verejné vypočutia pri voľbe nových členov Rady pre vysielanie a retransmisiu. Organizácia zároveň pripomína, že v krajine je nezávislosť súkromných médií ohrozená vplyvom oligarchov, ktorí ich vlastnia.