Print this page

Je možné, že v redakcii Charlie Hebdo vraždili so zbraňami zo Slovenska Reprofoto Fox News

Podľa zistení polície na území Trenčianskeho kraja a aj ďalších miestach Slovenska mala minimálne od roku 2012 do roku 2017 pôsobiť organizovaná skupina, ktorý skupovala prerábala a ďalej predávala expanzné zbrane viacerých typov, výrobcov a kalibrov.

 V tejto súvislosti mala NAKA vo štvrtok veľkú policajnú akciu s krycím názvom “bumerang” v rámci ktorej na území Trenčianskeho, Žilinského a Bratislavského kraja urobili osem domových prehliadok a päť prehliadok iných priestorov. Počas zásahu zaistili päť strelných zbraní, komponenty zbraní ako hlavne, závery a tlmič, množstvo príslušenstva k zbraniam ako projektily, zápalky k nábojniciam, podávače, lis na prebíjanie a viac ako 4.500 kusov streliva rôzneho kalibru, informovala polícia.

“Na základe dôkaznej situácie vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry vzniesol obvinenie siedmim osobám za spáchanie zločinu Nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami spáchaného organizovanou skupinou. Po dokázaní viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na sedem až desať rokov,” napísala polícia.

Podľa zatiaľ neoverených informácií televízie Markíza môže prípad obvinenej štvorice sčasti súvisieť s teroristickým útokom z roku 2015 na redakciu francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo.

Bezprostredne po masakri, pri ktorom zomrelo celkovo 12 osôb, sa objavili informácie, že páchatelia na besnenie použili expanzné zbrane zo Slovenska, ktoré boli prerobené na funkčné útočné pušky, vzor SA-58.

Podľa informácií Markízy mala policajtov na štvoricu mužov naviesť výpoveď jedného z odsúdených za závažný zločin. Jeden z obvinených má podľa televízie dvojité občianstvo a pôsobil vo francúzskych légiách.

Muži mali obchodovať so zbraňami a strelivom v rokoch 2012-2017. Mali skupovať a následne prerábať zbrane na streľbyschopné - tzv. samopal ČZ vz. 58, ďalej tzv. samopal ČZ vz. 61 - Škorpión, krátke strelné zbrane, granáty a zbrane typu RPG (ručná protitanková zbraň). Všetky tieto mali hromadiť, držať, prechovávať a dodávať viacerým záujemcom o ich kúpu, pochádzajúcim zo zahraničia, najmä z Českej republiky, informovala polícia