Print this page

Dvaja odsúdení novinári sa sťažovali na mučenie Ilustr. foto: Omediach.com

Dvaja uväznení bieloruskí novinári sa dnes pred súdom v Mogileve sťažovali na to, že boli vo väzbe mučení, súd ich ale odsúdil do väzenia za účasť na nepovolenom zhromaždení, uviedla agentúra AFP. Novinár z mogilevského spravodajského portálu Uladzimir Lapcevič a dopisovateľ nemeckej stanice Deutsche Welle Aljaksandr Burákovo si podľa servera Naša Niva majú za mrežami odpykať 20 dní.

Oboch novinárov zadržali v stredu v Mogileve, kam prišli informovať o súdnom procese so zadržaným opozičným politikom a spisovateľom Pavlom Sevjaryňcom a piatich spoluobžalovaných z vyvolávania masových nepokojov. Novinárov pred budovou súdu ale podľa agentúry AP zadržala polícia a obvinila ich z "nepovoleného zhromaždenia".

Burákovo pred súdom uviedol, že vo väzbe bol podrobený "mučeniu a neľudskému zaobchádzaniu": dozorcovia ho v noci opakovane budili a nútili sa vyzliecť. Obaja novinári na protest začali hladovku.

Deutsche Welle vyzvala bieloruské úrady, aby okamžite zrušili rozsudok. Stanica uviedla, že režim prezidenta Alexandra Lukašenka zaobchádza s novinármi čím ďalej tvrdšie. "Dôrazne protestujeme proti porušovaniu ústavou zaručených slobôd v Bielorusku," uviedol generálny riaditeľ stanice Peter Limbourg.

Bielorusko zažilo bezprecedentné masové protesty proti režimu po prezidentských voľbách z vlaňajšieho augusta, ktorých víťazom úrady opäť vyhlásili Lukašenka. Ľudia vyšli do ulíc protestovať proti sfalšovaniu volieb, ale poriadkové sily po čase potlačili demonštrácie, desiatky tisíc ľudí zadržali a opozičných vodcov uväznili či prinútili k emigrácii. Následne sa zamerali na likvidáciu nezávislých médií. Podľa bieloruského združenia novinárov je aktuálne 16 žurnalistov vo väzení, dodala AFP.