Print this page

Na summit Rusko-USA neakreditujú novinárov očkovaných ruskou vakcínou Ilustr. foto: Facebook NCZI

Rozhodnutie švajčiarskych úradov neakreditovať na nadchádzajúci americko-ruský summit novinárov, ktorí sú očkovaní proti covidu-19 ruskou vakcínou Sputnik V, neovplyvní odhodlanie Moskvy uskutočniť schôdzku Vladimira Putina a Joea Bidena v Ženeve. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa denníka Vedomosti vyhlásil, že o inom mieste schôdzky sa v súčasnosti neuvažuje. Obaja prezidenti sa majú zísť 16. júna v Ženeve.

Švajčiarske ministerstvo zahraničia podľa denníka redakciám oznámilo, že pre získanie akreditácie na ženevský summit je nevyhnutné predložiť buď potvrdenie o úplnom očkovaní proti covidu-19, príslušné čerstvé osvedčenie o negatívnom výsledku PCR či antigénového testu alebo doklad, že sa novinár vyliečil z covidu-19. Neskôr ministerstvo upresnilo, že na summit bude uznávať len očkovanie vakcínami schválenými Európskou úniou či Švajčiarskom. Medzi nimi Sputnik V nefiguruje, dodali Vedomosti.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov v utorok vyhlásil, že si Rusko nerobí ohľadom summitu žiadne ilúzie. "Nerobíme si ilúzie, nesnažíme sa vytvárať dojem, že dôjde k nejakým objavom, k nejakým historickým, osudovým rozhodnutiam," povedal Lavrov.

Schôdzka v Ženeve bude prvým rusko-americkým summitom od júla 2018, kedy sa Putin v Helsinkách stretol s Bidenovým predchodcom v Bielom dome Donaldom Trumpom.

Na programe ženevských rozhovorov má byť podľa Kremľa terajší stav a perspektívy rusko-amerických vzťahov, problémy strategickej stability a tiež aktuálne medzinárodné otázky, vrátane súčinnosti v boji proti pandémii covid-19 a pri urovnávaní regionálnych konfliktov.

Biden už upozornil, že v Ženeve nezabudne šéfa Kremľa upozorniť na porušovanie ľudských práv. Rusko už na oplátku ústami Lavrovho námestníka Sergeja Rjabkova obvinilo Spojené štáty, že nie sú na summite pripravený diskutovať o všetkých témach. Rjabkov zároveň varoval, že Moskva v najbližších dňoch vyšle Spojeným štátom sériu "nepríjemných signálov".

Rusko-americké vzťahy sú v poslednej dobe mimoriadne napäté kvôli viacerým nezhodám. USA nedávno uvalili na Rusko sankcie a krajiny si vzájomne vyhostili niekoľko diplomatov. Moskva tiež zaradila USA spolu s Českom na zoznam "nie priateľských" krajín.

Vzťahy Ruska so Západom ovplyvňuje tiež ruské väznenia kritika Kremľa Alexeja Navalného, ​​posilňovanie ruskej vojenskej prítomnosti pri hraniciach s Ukrajinou aj obvinenia zo zasahovania Ruska do amerických volieb.