Print this page

Prokurátori v USA nebudú môcť prinútiť novinárov k vyzradeniu zdrojov Ilustr. reprofoto EP

Americký minister spravodlivosti Merrick Garland zakázal prokurátorom možnosť vyžiadať si právnou cestou záznamy telefónnej a e-mailovej komunikácie novinárov v snahe dopátrať sa zdrojov určitých ich informácií, informovali americké médiá.

Garland ku kroku pristúpil po vlne nevôle, ktorú spôsobilo odhalenie, že bývalá administratíva prezidenta Donalda Trumpa si vyžiadala záznamy novinárov pracujúcich pre listy The Washington Post, The New York Times alebo televíziu CNN. Chcela totiž zistiť identitu niektorých ich nemenovaných zdrojov, ktoré im poskytli štátne tajomstvo v niekoľkých ostro sledovaných kauzách, napríklad tej okolo zasahovania Ruska do amerických volieb. Trump pritom na tieto médiá dlhodobo útočí a nazýva ich "nepriateľmi ľudu".

Garland s novým opatrením prišiel krátko po tom, čo Biden označil postup Trumpovej vlády za zlý a povedal, že jeho administratíva k podobným krokom nepristúpi. Minister spravodlivosti oznámil, že podporia tiež prípadné návrhy, ktoré by jeho nariadenie trvalo ukotvili vo federálnych zákonoch.

Nové opatrenie Ministerstva spravodlivosti má niekoľko výnimiek. Sú nimi prípady, keď je novinár podozrivý z páchania zločinov, alebo z toho, že svoje informácie získal nelegálnym spôsobom. Úrady môžu tiež novinárové záznamy vyžiadať, ak sa domnievajú, že tým predídu vážnemu zločinu, napríklad atentátu či únosu.

Vyzradenie utajovaných informácií je v USA trestné a federálni prokurátori tak doteraz využívali súdne povolenie na to, aby sa im podarilo vypátrať zdroje únikov. Podobným spôsobom pritom úrady postupovali za minulých republikánskych aj demokratických vlád. Demokrat Barack Obama po mediálnom škandále v roku 2013 zaviedol pravidlo, že k podobnému postupu voči novinárom musia dať povolenie najvyšší predstavitelia ministerstva spravodlivosti.