Print this page

Ruského novinára a poradcu šéfa ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Ivana Safronov, ktorý je už dlhšie ako rok vo vyšetrovacej väzbe pre podozrenie z údajnej spolupráce s českou rozviedkou, po zverejnení jeho článku o výrobe špionážnych prípadov v Rusku dali do cely s prísnejšími bezpečnostnými opatreniami. S odvolaním sa na Safronovovho obhajcu Ivana Pavlova o tom informujú ruské médiá.

 Safronovov článok vyšiel v júli v denníku Vedomosti, kde Safronov predtým pracoval. Podľa hovorcu ruského prezidenta sa dostal do prehľadu tlače, ktorý sa pripravuje pre Kremeľ.

"Ivana previedli do inej cely, hneď vedľa samotky. Má sprísnené bezpečnostné opatrenia - predo dvermi je dodatočná mreža a pri okne alarm. Prehliadky sa stali bežnou záležitosťou," uviedol o pomeroch u klienta Pavlov. Safronova podľa neho prekvapilo, že mohol svojím článkom uraziť vysoko postavených predstaviteľov.

Safronov vinu od samého začiatku odmieta. V článku zdôraznil, že nepristúpi na mimosúdnu dohodu s vyšetrovateľmi, za ktorej podstatu pokladá udania ďalších údajných spolupáchateľov, čo podľa neho slúži na to, aby "linka na výrobu špiónov" ďalej bežala. Vo svojom článku opísal, ako podľa neho v Rusku vznikajú špionážne prípady, a to aj za prispenia súdov, ktoré stopercentne schvaľujú žiadosti vyšetrovateľov o uvalenie väzby, a úradne pridelených advokátov.

V minulosti Safronov pracoval v denníkoch Vedomosti a Kommersant, než sa vlani na jar stal poradcom šéfa agentúry Roskosmos Dmitrija Rogozina. V júli 2020 ho zadržali vyšetrovatelia ruskej tajnej služby FSB, čo je nástupkyňa sovietskej tajnej polície KGB. Podľa vyšetrovateľov Safronova zverbovala v roku 2012 česká rozviedka, ktorej o päť rokov neskôr odovzdal tajné informácie. Safronov vinu popiera a svoje stíhanie spája so svojou prácou novinára. Zdôrazňuje tiež, že vyšetrovatelia mu doteraz neobjasnili, z čoho je vlastne obvinený.