Print this page

V Moskve zadržali 12 novinárov pri akcii na podporu nezávislých médií Reprofoto youtube Showtime

Polícia zadržala v Moskve v sobotu večer 12 novinárov, ktorí pred sídlom tajnej služby FSB protestovali proti zaraďovaniu ruských nezávislých médií na zoznam "zahraničných agentov". Všetci okrem jedného, ​​ktorý strávil noc na policajnej stanici, boli opäť prepustení, informoval dnes denník Kommersant.

Protest sa uskutočnil deň po tom, čo ruské ministerstvo spravodlivosti zaradilo na uvedený zoznam ďalšie dve médiá - televízny kanál Dožď a investigatívny server Važnye Istorii. V poslednej dobe tam úrady umiestnili napríklad spravodajský portál VTimes a server Meduza. Rovnaké nálepky v júli dostal investigativny server The Insider, ktorý so serverom Bellingcat skúmal niekoľko pre Kremeľ nepríjemných prípadov, vrátane kauzy otravy opozičného politika Alexeja Navalného.

Podľa kritikov vládneho postupu označovanie nezávislých médií za "zahraničných agentov" je súčasťou snahy Kremľa utlmiť činnosť nepohodlných médií pred septembrovými voľbami do Štátnej dumy, dolnej komory parlamentu. Vláda to popiera. Označenie "zahraničný agent" používa pre mimovládne organizácie či médiá financované zo zahraničia, ktoré podľa úradov vyvíjajú politickú činnosť. Termín má z éry rozpadnutého Sovietskeho zväzu hanlivý podtext a používa sa voči subjektom určeným k osobitnej vládnej kontrole.

Po zaradení na zoznam "zahraničných agentov" musia dotknuté médiá svoje materiály dopĺňať prehlásením, že ich zverejňuje mediálna organizácie "plniaca funkciu zahraničného agenta".

Účastníci sobotňajšieho protestu sa podľa agentúry AP prechádzali pred hlavným sídlom tajnej služby FSB na moskovskom námestí Lubjanka s rôznymi nápismi na plagátoch ako "Bojíte sa pravdy" alebo "Žurnalistika nie je zločin".

"Som proti označovaniu televízneho kanálu Dožď za zahraničného agenta," povedala AP redaktorka Dožďa Farida Rustamová, ktorá sa zúčastnila protestu. "Chcem v Rusku pracovať a žiť slobodne. Chcem mať príležitosť byť slobodným novinárom. Nechcem, aby moji kolegovia boli zatknutí, prehľadávaní a označovaní ako 'nepriateľ ľudu' alebo ako 'agenti'," dodala.

Server Vážnyje Istorie hneď v piatok na svojej zaradenie do zoznamu "zahraničných agentov" reagoval s nadhľadom. "Pokiaľ ide o samotný zoznam zahraničných agentov, je v ňom už toľko slušných ľudí a médií, že je jednoducho neslušné na ňom nebyť," uviedol vo vyhlásení na sieti Telegram.

Zadržaným bolo odovzdané predvolanie na súd, ktorý prerokuje ich počínanie, ktoré podľa polície porušilo právne predpisy. Podľa Kommersantu jedenásť osôb je obvinených z porušenia pravidiel pre organizovanie zhromaždenia. Dvanásty žurnalista sa podľa úradov previnil opakovaným porušením zhromažďovacích pravidiel.