Print this page

Vydavateľ časopisu Forbes vstúpi na burzu fúziou so špecializovanou firmou Zdroj: Facebook Forbes

Spoločnosť Forbes Global Media Holdings, ktorá vydáva časopis Forbes, vstúpi na akciovú burzu v New Yorku. Urobí to prostredníctvom fúzie s firmou špecializujúcou sa na akvizície, SPAC. Transakcia zlúčenú firmu oceňuje na 630 miliónov USD, uviedla dnes agentúra Reuters.

Forbes má v pláne spojiť sa s firmou Magnum Opus Acquisition. Transakcia by mala byť dokončená koncom štvrtého štvrťroka alebo na začiatku budúceho roka. Potom sa bude s akciami zlúčenej firmy obchodovať na akciové burze v New Yorku pod symbolom FRBS. Súčasní akcionári Forbesu by pri dokončení mali vlastniť v zlúčenej firme 22 percent.

Súčasné vedenie firmy na čele s generálnym riaditeľom Mikeom Federlom zostane vo funkcii.

Časopis Forbes založil v roku 1917 Bertie Charles Forbes, neskôr jeho vedenie odovzdal svojmu synovi Malcolmovi. V roku 1990 sa generálnym riaditeľom a šéfredaktorom stal Malcolmov syn Steve, ktorý tiež dvakrát kandidoval na prezidenta USA. Spoločnosť uvádza, že jej časopis oslovuje viac ako 140 miliónov ľudí po celom svete a vydáva 32 licencovaných lokálnych vydanie v 71 krajinách, aj na Slovensku.

Forbes konkuruje spravodajské spoločnosti Bloomberg News. Obe vytvárajú zoznam miliardárov vo svete, poskytujú finančné správy a organizujú odborné akcie.

Dohody sa SPAC sa v posledných rokoch stali obľúbenou cestou pre vstup na burzu. V júni vstúpila na akciový trh rovnakým spôsobom aj on-line mediálna spoločnosť Buzzfeed.

Firmy špecializované na akvizície, anglicky nazývané tiež blank-check, sú bez konkrétneho obchodného plánu. Spravidla len urobia primárnu verejnú ponuku (IPO) akcií a takto získané peniaze, prípadne v kombinácii s úverom, použijú na nákup inej firmy, spravidla do dvoch rokov. Zakúpené firmy tak prostredníctvom akvizície automaticky vstúpia na burzu.