Print this page

Generálny prokurátor zrušil stíhanie finančníka Haščáka Ilustr. foto: Penta

Generálny prokurátor Maroš Žilinka zrušil stíhanie spoluzakladateľa finančnej skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka, ktorého vlani v decembri polícia obvinila z korupcie a z prania špinavých peňazí v súvislosti so zhruba 15 rokov starou korupčnou kauzou Gorila. Vyplýva to z dnešného oznámenia prokuratúry. Okrem Haščáka bolo zrušené aj stíhanie ďalších dvoch obvinených.

Jaroslav Haščák, ktorý stál za vznikom vydavateľstva News and Media Holding,  čelil obvineniu v kauze údajného nelegálneho obchodovania s nahrávkami odposluchov v kauze Gorila, ktorá sa týka podozrenia z podplácania vysokých politikov a úradníkov Pentou. Spolu s ním bol stíhaný aj bývalý riaditeľ kontrarozviedky civilnej tajnej služby SIS Ľubomír Arpáš a jeho manželka.

Podľa skorších informácií médií polícia podozrievala Arpáša z toho, že vyniesol zo SIS nahrávky z odpočúvania bytu, kde sa Haščák stretával s politikmi a úradníkmi a kde sa hovorilo o províziách či úplatkoch. Nahrávky vraj Arpáš predal Haščákovi tak, že Arpáš spolu s manželkou, tiež niekdajšou príslušníčkou SIS, založili spoločnosť, ktorá dostala od jednej z firiem pod kontrolou finančníka 194.000 eur za fiktívne analýzy a poradenské služby. Arpáš v minulosti tvrdil, že informácie a analýzy odovzdával niekdajšiemu šéfovi tajnej polície ŠtB Alojzovi Lorencovi, ktorý spolupracoval s Pentou. Penta nekalé konanie v kauze Gorila od začiatku popiera.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka podľa oznámenia prokuratúry uviedol, že neboli zabezpečené žiadne dôkazy, ktoré by potvrdzovali dôvodnosť trestného stíhania v kauze.

Pochybnosti v súvislosti s informáciami o úniku nahrávky zo SIS skôr vyslovil jej vtedajší šéf Vladimír Pčolinský. Podľa jeho slov nie je isté, že Arpáš mal prístup k zvukovému záznamu zo spomenutej aféry. Pčolinský tento rok prišiel o funkciu riaditeľa SIS po tom, čo bol obvinený z korupcie; i jeho stíhanie generálna prokuratúra zrušila. O Pčolinského veci nerozhodoval Žilinka, ale jeho námestník.

Haščák bol približne mesiac vo väzbe. Po obvinení sa vzdal výkonných pozícií v Penta Investments a tiež začal na rodinu prevádzať svoj podiel v Penta Investments Group Limited, čo je základný vlastnícky fond celej skupiny.

„V tejto chvíli nebudem komentovať kroky generálnej prokuratúry. Očakávam však, že prokuratúra v rámci zákonných možností dostatočne vysvetlí svoje konanie,“ reagoval premiér Eduard Heger.

Aktuálne neštandardné zrušenie obvinenia voči Vladimírovi Pčolinskému, zrušenie stíhania Jaroslava Hačšáka, Ľubomíra Arpáša a Dany Arpášovej v kauze Gorila, ako aj zrušenie obvinenia z podplácania voči Zoroslavovi Kollárovi, a to všetko bez náležitého vysvetlenia, vzbudzujú vážne pochybnosti, reagovala mimovládna organizácia Transprency International Slovensko.
"Vedenie Generálnej prokuratúry dnes zavelilo k veľkému zvratu, a to bez súbežného zrozumiteľného vysvetlenia...
Pripomíname, že ide o závažné a široko medializované kauzy, ktoré môžu mať zásadný vplyv na obnovovanie dôvery občanov vo fungovanie prokuratúry a celého justičného systému. Pokiaľ napriek mimoriadne neštandardným rozhodnutiam najvyšší predstavitelia generálnej prokuratúry nedokážu svoje kroky náležite vyargumentovať pred verejnosťou, ide o zlyhanie, ktoré popiera všetky predsavzatia nového vedenia.
Veríme preto, že v najbližšom čase sa verejnosť dozvie presvedčivé odôvodnenie krokov, ktoré generálnu prokuratúru viedli k zrušeniu obvinení v ostro sledovaných kauzách. A že pachuť z komunikačného zlyhania Žilinku z kauzy únosu vietnamského občana, pri ktorej namiesto vysvetľovania svojho postupu utekal pred novinármi, sa nebude trpko prehlbovať," reagovala TIS.