Print this page

Obhájca novinára Safronovova kvôli prenasledovaniu úradmi opustil Rusko Ilustr. reprofoto

Kvôli prenasledovanie úradmi opustil Rusko známy právnik Ivan Pavlov, ktorý zastupoval okrem iného bývalého novinára Ivana Safronova, ktorý musí čeliť obvineniu z vlastizrady kvôli údajnej spolupráci s českou rozviedkou. Pavlov svoj prakticky vynútený odchod z krajiny oznámil vo vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti Telegram.

"Teraz som emigrant. Zatiaľ som v Gruzínsku - v krajine, s ktorou ma mnohé spája. Tu sa narodila moja matka, môj dedko je tu pochovaný, žil som tu v detstve tri roky, chodil do školy," napísal Pavlov vo vyhlásení. Naznačil však zároveň, že jeho odchod je len dočasný a v budúcnosti sa plánuje do vlasti vrátiť.

Pavlov pripomenul, že mu súd zakázal používať komunikačné prostriedky a internet, komunikovať so svojim klientom a s niektorými kolegami, čo znemožňuje pracovať. "Zákazy sa netýkali iba jediného - možnosti odísť zo zeme. Bolo to znamenie ukazujúce na východ (z krajiny)," uviedol právnik.

Pavlova zatkli koncom apríla ruskí policajti v moskovskom hoteli po prehľadaní jeho izby. Domová prehliadka sa uskutočnila tiež v petrohradskom byte Pavlovovej manželky. Podľa agentúry TASS bolo proti advokátovi začaté trestné stíhanie za zverejnenie utajovaných informácií, konkrétne údajov z predbežného konania v Safronovovom prípade. Súd mu v tejto súvislosti obmedzil ďalšiu činnosť.

Podľa verzie ruských vyšetrovateľov Safronov, ktorý v čase zadržania už pôsobil ako poradca šéfa ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos, odovzdal v roku 2017 českej rozviedke tajné údaje o vojensko-technickej spolupráci Ruska v Afrike a o činnosti ruských ozbrojených síl na Blízkom východe. Safronov vinu popiera. Vyšetrovatelia pritom novinárovi stále neobjasnili podstatu vznesených obvinení.

Pavlov je známy tým, že sa špecializuje na prípady vlastizrady, špionáže a oponentov Kremľa, okrem iného aj Alexeja Navalného. Pavlovov kolega Jevgenij Smirnov podľa denníka Kommersant uviedol, že Pavlov často čelil vyhrážkam od vyšetrovateľov FSB, najmä Alexandra Čebana, ktorý má na starosti Safronovov prípad. "Hovoril mu do očí, že už ho majú po krk a že urobia všetko, aby ho zavreli," tvrdil Smirnov.