Print this page

Obvinili novinárov Moniku Tódovú a Konštantína Čikovského z Denníka N, hrozí im ročné väzenie Reprofoto Denník N

Vyšetrovateľ z okresného policajného riaditeľstva Bratislava III. František Spusta minulý týždeň obvinil redaktorku Denníka N Moniku Tódovú a zástupcu šéfredaktora Denníka N Konštantína Čikovského. Vyšetrovateľ novinárov obvinil na pokyn bratislavskej prokuratúry z vyzradenia utajovanej skutočnosti. Obvinení sú z ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti a podľa Trestného zákona im hrozí ročné väzenie.

Informáciu priniesol Denník N, pre ktorý obaja novinári pracujú.

Ako píše Denník N z uznesenia o obvinení, ktoré si Tódová prevzala od polície, vyplýva, že sa týka článku z 22. októbra 2018 „Peter Tóth polícii priznal, že pre Kočnera pred vraždou sledoval Kuciaka a ďalších novinárov“.  Za obvinením je trestné oznámenie Petra Tótha* – bývalého novinára, neskôr aj príslušníka SIS a niekdajšieho kamaráta a dôverníka Mariana Kočnera, ktorý nechal nezákonne sledovať novinárov.

V roku 2017 dal Marian Kočner sledovať viacerých novinárov, medzi nnimi aj Jána Kuciaka a Moniku Tódovú. Na zorganizovanie sledovania si najal Petra Tótha, ktorý to označoval za paparazzovanie. V roku 2019 NAKA obvinila Kočnera, Petra Tótha, Miroslava Kriaka, Štefana Mlynarčíka a Juraja Škripa pre sledovanie novinárov z prečinu porušenia dôvernosti ústneho prejavu a iného prejavu súkromnej povahy.

Rozsiahle a nezákonné sledovanie novinárov prebiehalo v roku 2017. Nezákonne sledovaní boli novinári z Markízy, televízie Joj, RTVS, z Denníka N, SME, z aktuality.sk, z týždenníkov Trend, Týždeň, Plus 7 dní a tiež z rádia Expres, vrátane Jána Kuciaka. Za nezákonné sledovanie novinárov a ich rodín zatiaľ nie je nikto potrestaný.

„Polícia najprv trestné oznámenie odmietla, Tóth však podal sťažnosť, o ktorej rozhodoval prokurátor bratislavskej prokuratúry a ten povedal, že novinárom treba vzniesť obvinenie,“ píše Denník N, ktorý upozornil, že Monika Tódová dlhodobo kriticky píše o prokuratúre a prokurátoroch.

Podľa Denníka N časť textu, ktorý má byť podľa vyšetrovateľa a prokurátora trestným činom, znie nasledovne: „Tóth pre portál O médiách uviedol, že Denník N klame. ´Neviem, čo je vo vyšetrovacom spise, ale výpoveď s mojím menom a mojím podpisom v ňom určite nie je,´ napísal. Tvrdí to preto, že vypovedal ako utajený svedok.“ Práve poslednom vetou podľa vyšetrovateľa a prokurátora novinári spáchali trestný čin, keďže tak údajne verejnosti odkryli totožnosť Tótha ako utajeného svedka v trestnom konaní, ktoré sa týka vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

V roku 2018 Peter Tóth v reakcii pre Omediach.com na informáciu Denníka N, že spolupracuje s políciou, povedal: "Denník N používa jazyk 50. rokov a klame. Neviem, čo je vo vyšetrovacom spise, ale výpoveď s mojím menom a mojím podpisom v ňom určite nie je," reagoval pre Omediach.com Peter Tóth. Na otázku, či sledoval novinárov, povedal, že nie. Na ďalšie otázky, či sa podieľal na sledovaní novinárov nepriamo, ak áno, ako a či chystal pre Kočnera podklady, analýzy o novinároch a Kuciakovi priamo neodpovedal. Reagoval týmto vyhlásením: „Môžem len zopakovať to, čo som uviedol na mojej stránke. Monika Tódová klame, že som sa priznal k niečomu, na čom som sa nepodieľal. Nesledoval som Jána Kuciaka, nedostával som za to peniaze a aj keď neviem, čo sa nachádza vo vyšetrovacom spise, viem isto, že v ňom nie je zápisnica svedka Petra Tótha. Monika Tódová nevie dokázať pravdivosť svojich tvrdení a to je najväčší škandál tohto príbehu.“

„Verejnosť sa mohla o svedeckej výpovedi Mgr. Petra Tótha v postavení utajeného svedka dozvedieť len v dôsledku toho, že obvinená Monika Tódová a obvinený Mgr. Konštantín Čikovský identitu vyzradili v predmetnom článku,“ píše sa v obvinení. Podľa dokumentu odhalením identity Petra Tótha ako utajeného svedka mohlo dôjsť k ohrozeniu jeho bezpečnosti „nakoľko v čase, keď obvinení publikovali vyššie uvedený článok, nikto nevedel a ani nemohol vedieť, koľko potenciálnych komplicov vrahov Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej je ešte na slobode“.

Odporúčame aj: Obvinenie Moniky Tódovej a Konštantína Čikovského je absurdné a je ohrozením slobody slova

„Pčolinského, Haščáka a Gorilu zastavili. Za pravdivé novinové články chcú trestať. Peter Tóth nikdy nebol utajený svedok. Hlásil na Facebooku, že už nie je s Kočnerom. Peter Tóth bol vtedy a je aj dnes spolupáchateľ a bolo vo verejnom záujme, aby to verejnosť vedela. Naozaj sa pokúšajú umlčať pravdu, ale nepodarí sa im to,“ reagoval na obvinenie novinárov šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný.

"Považujem za neprijateľné, aby boli v demokratickej krajine novinári stíhaní za pravdivý článok, ktorý sme napísali vo verejnom záujme," reagovala podľa SME na obvinenie Tódová. "Obvinenie prišlo po troch rokoch, tesne pred tým ako by bol tento “prečin” premlčaný a po mojich niekoľkých kritických textoch o prokuratúre," dodala.

Odporúčame aj:  Zoznam novinárov, ktorých lustrovali a sledovali, zostavil Kočner s Petrom Tóthom

Bratislavská polícia pre Denník N potvrdila, že „zo strany príslušného útvaru Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave III je v súčasnosti vedené vyšetrovanie vo veci prečinu ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti spáchaného formou spolupáchateľstva“.

Peter Tóth na obvinenie reagoval statusom na facebooku, kde označil informácie z článku Denníka N o obvinení za lži a manipulácie, napríklad to, že svoju identitu vyzradil sám hovorcovi Penty Martinovi Dankovi alebo že sa odhalil sám, keď prestal s Kočnerom telefonicky komunikovať. "Po svedeckej výpovedi som polícii odovzdal na znalecké skúmanie mobilný telefón a vyšetrovateľ mi zakázal dať si vyhotoviť duplikát SIM karty. Logicky sa mi Kočner, nie z môjho rozhodnutia, z väzby nemohol dovolať," napísal Tóth. "Konšpirátori z N v článku podsúvajú aj iné lži a manipulácie. Nebudem na všetky reagovať, lebo to nemá význam. Dokonca nebudem ani jasať nad obvinením dvoch núl Moničenky a Konštiho.Len pripomeniem, že v dôsledku ich protizákonného konania musel odísť môj najmladší syn zo školy, manželka prišla o prácu a všetci sme sa museli ukrývať v zahraničí," napísal Tóth.

*Peter Tóth v minulosti pracoval ako komentátor v denníku SME, pre ktorý pracovala aj Monika Tódová. Autorka tohto článku pracovala v tom čase tiež pre SME.