Print this page

Kočner neuspel so žalobou na Europol za únik dát a označenie mafián Reprofoto Facebook Na pranieri

Marian Kočner neuspel na súde Európskej únie sa žalobou na Europol za údajný únik informácií.

Kočner tvrdil, že európska policajná agentúra môže za to, že sa v slovenských médiách v čase vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka objavili citlivé informácie o jeho osobe. Podľa súdu však nepreukázal, že by vyzradenie súkromných údajov skutočne zavinil Europol. Súd zamietol aj Kočnerovo tvrdenie, že slovenské médiá ho označovali za mafiána kvôli tomu, že figuroval na "zozname mafiánov" Europolu.

Kočner požadoval odškodné 100.000 eur. Jeho žaloba sa vzťahovala na vyšetrovanie vraždy Kuciaka a jeho Martiny Kušnírovej z februára 2018. Kočner bol obžalovaný z toho, že si Kuciakovu vraždu objednal. Slovenské orgány preto požiadali Europol, aby im poskytol informácie z dvoch Kočnerových telefónov a pamäťového disku. Kočner tvrdil, že sa z agentúry zabezpečujúcej európsku policajnú spoluprácu dostali informácie do slovenských médií.

Všeobecný súd EÚ však dnes jeho žalobu zamietol, pretože Europolu podľa sudcov nemožno jednoznačne pripočítať únik údajov. V čase, keď slovenské média zverejnili informácie, ich podľa súdu mali k dispozícii už aj vyšetrovacie orgány na Slovensku, odkiaľ mohli takisto uniknúť.

Kočner žaloval Europol takisto za to, že údajne figuroval na "zozname mafiánov" tejto agentúry, kvôli čomu ho za mafiána označujú médiá na Slovensku. Podľa druhej najvyššej súdnej inštancie EÚ však nie sú dôkazy o tom, že by Europol spomínaný zoznam vypracoval. Slovenské médiá navyše označenie mafián pre Kočnera používali už pred Kuciakovou vraždou, dodal súd.

Kočner si v súčasnosti odpykáva dlhoročný trest väzenia za falšovanie zmeniek. V prípadu Kuciakovej vraždy ho súd prvej inštancie vlani oslobodil spod obžaloby, tento verdikt ale tento rok v júni Najvyšší súd zrušil. Okrem obžaloby z objednávky vraždy novinára čelí najnovšie aj obžalobe v kauze prípravy počiatočných vrážd niekoľkých prokurátorov a právnika.