Print this page

Nobelovu cenu za mier získali tento rok novinári Dmitrij Muratov z Ruska a Maria Ressaová z Filipín za svoj boj za slobodu slova. Oznámil to dnes nórsky Nobelov výbor.

"Sloboda prejavu a sloboda informácií sú kľúčovými predpokladmi demokracie a chránia pred vojnou a konfliktami. Držitelia Nobelovej ceny za mier za rok 2021 sú zástupcovia všetkých novinárov, ktorí obhajujú tieto ideály vo svete, kde demokracia a sloboda tlače čelí čím ďalej nepriaznivejším podmienkam," uviedol Nobelov výbor vo svojom vyhlásení.

Muratov je spoluzakladateľom a šéfredaktorom ruského opozičného denníka Novaja gazeta, pre ktorý pracovala aj uznávaná novinárka Anna Politkovská zavraždená v Moskve v roku 2006. Ressaová v roku 2012 spoluzaložila spravodajský portál Rappler, ktorý je jedným z mála miestnych médií kritických ku kontroverznému filipínskému prezidentovi Rodrigovi Dutertovi.

Zástupcovia nórskeho Nobelovho výboru tento rok vyberali z 329 kandidátov: 234 jednotlivcov a 95 organizácií. V minulom roku si Nobelovu cenu odniesol Svetový potravinový program (WFP) za svoje úsilie v boji proti hladu a za zlepšenie podmienok pre mier v konfliktných oblastiach.

Cena za mier je predposlednou Nobelovou cenou, ktorá bola tento rok ohlásená. Postupne boli tento týždeň oznámení laureáti ocenení za medicínu, fyziku, chémiu a literatúru. V pondelok sa verejnosť dozvie meno nositeľa tohtoročnej ceny za ekonómiu.

Okrem medaily a diplomu na laureátov Nobelových cien čaká aj finančná prémia, ktorá je tento rok desať miliónov švédskych korún (čo je takmer miliónov eur). Slávnostné odovzdávanie Nobelových cien sa uskutoční 10. decembra, v deň výročia úmrtia švédskeho vedca a zakladateľa ocenenia Alfreda Nobela (1833-1896).