Print this page

Sacharovovu cenu za rok 2021 získal Alexej Navaľnyj Foto: Facebook Alexej Navalnyi

Ruský opozičný politik a protikorupčný aktivista Alexej Navaľnyj sa stal tohtoročným laureátom Sacharovovej ceny Európskeho parlamentu za slobodu myslenia.

„Európsky parlament si vybral Alexeja Navaľného za víťaza tohtoročnej Sacharovovej ceny. [Navaľnyj] konzistentne bojoval proti korupcii režimu Vladimira Putina a prostredníctvom svojich účtov na sociálnych sieťach a politických kampaní pomohol odhaliť prípady zneužívania a získal podporu miliónov ľudí z celého Ruska. Za to bol otrávený a uvrhnutý do väzenia,“ povedal predseda EP David Sassoli.

„Udelením Sacharovovej ceny vyjadrujeme Alexejovi Navaľnému uznanie za nesmiernu osobnú odvahu a opätovne zdôrazňujeme, že Európsky parlament sa neochvejne zasadzuje za jeho okamžité prepustenie,‟ dodal predseda EP Sassoli.

„Parlament dnes vzdáva poctu aj skupine afganských žien, ktoré tvrdo bojovali za rovnosť a ľudské práva so svojej krajine a ktoré postúpili do užšieho výberu kandidátov na Sacharovovu cenu. Rozhodli sme sa uctiť si odvahu týchto žien, keďže boli medzi prvými, kto pocítil porušovanie najzákladnejších práv a slobôd po tom, ako Taliban prevzal kontrolu nad Afganistanom,‟ povedala podpredsedníčka EP Heidi Hautala.

Alexej Navaľnyj sa stal medzinárodne známym usporadúvaním demonštrácií proti prezidentovi Putinovi a jeho vláde, svojou kandidatúrou na ruského prezidenta a obhajovaním reforiem proti korupcii v krajine. V auguste 2020 bol otrávený a strávil mesiace zotavovaním sa v Berlíne. V januári 2021 bol pri pokuse o návrat do Moskvy zatknutý. V súčasnosti je väznený v prísne stráženej trestaneckej kolónii, kde koncom marca 2021 začal hladovku ako protest proti nedostatočnej lekárskej starostlivosti. V júni 2021 ruský súd zakázal činnosť Navaľného regionálnym kanceláriám a jeho protikorupčnej nadácii, ktoré sú momentálne ruskými úradmi klasifikované ako extrémistické a nežiaduce.

Slávnostné udelenie Sacharovovej ceny je naplánované na 15. decembra.

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia udeľuje Európsky parlament pravidelne už od roku 1988. Cena pomenovaná po sovietskom fyzikovi a politickom disidentovi Andrejovi Sacharovovi je udeľovaná jednotlivcom a organizáciám obhajujúcim ľudské práva a základné slobody. S udelením Sacharovovej ceny je spojený finančný príspevok vo výške 50.000 eur.

V roku 2020 bola Sacharovova cena udelená bieloruskej demokratickej opozícii, ktorú zastupovali Koordinačná rada, Iniciatíva statočných žien a viaceré osobnosti politického a spoločenského života.