Print this page

Naozaj vraždila? Lucia Sasková a jej Obvinená Foto: Ikar

Predstavte, že sa ocitnete na psychiatri, navyše na oddelení, z ktorého sa už pacienti nezvyknú vracať do bežného života. A vy neviete, čo sa stalo. Neviete si spomenúť...

Obľúbená spisovateľka Lucia Sasková sa vo svojom najnovšom desiatom románe opäť vracia k téme ľudskej psychiky, ktorou zaujala čitateľov už v románoch Nebezpečná a Rozpoltená. Obvinená je napínavý príbeh s detektívnou zápletkou a poukazuje na tajomné zákutia ľudskej duše i krehkosť duševného zdravia.

„Musím sa priznať, že tieto psychologické veci, problémy a diagnózy sú pre mňa nevyčerpateľným zdrojom inšpirácie,“ tvrdí Lucia Sasková. „A ako to už v mojich príbehov býva, začnú sa diať rôzne veci...ale nechcem veľa prezrádzať.“

Hlavná hrdinka sa ocitá na psychiatrickej klinike na treťom poschodí, z ktorého sa väčšina pacientov nikdy nedostane, keďže je vyhradené pre najťažšie prípady.
Kedy a ako sa tam ocitla?
A najmä prečo? Netuší.

Má nesmierny strach z ľudí, dostáva záchvaty paniky, trpí depresiou a agresívne správanie jej nedovoľuje racionálne myslieť. Lekári sa jej snažia pomôcť, no ona nie je schopná spolupracovať. Časom sa dozvedá, že je obvinená z najťažšieho zločinu – z vraždy. Vôbec si nespomína, že by ju spáchala, a tak má jediný cieľ: rozpamätať sa.

Kto je tajomný muž, ktorý stáva v noci pod jej oknom?
Ako sa dostane z oddelenia, odkiaľ niet návratu?
A nájde sa niekto, kto uverí, že je nevinná a na psychiatriu vôbec nepatrí?

Obvinená je opäť psychologický príbeh o mladej žene, ktorá sa ocitne v neuveriteľnej situácii. Je to príbeh o sile sugescie, o tom, ako nám vie ovplyvňovať život. Lucia si už pri prvej knihe Nebezpečná, v ktorej sa vnorila do psychologických vôd, naštudovala množstvo materiálov a stretla sa s dvomi konzultantmi z lekárskeho prostredia. Aj pri Obvinenej sa radila s odborníkmi, s psychiatrom. „Netrúfla by som si ísť do toho bez pravdivých a hodnoverných informácií, pretože by to prípadne mohlo niekomu, kto podobné psychické problémy aj má, skôr ublížiť ako pomôcť. A tomuto sa chcem určite vyhnúť,“ dodáva Lucia.

Milan Buno, knižný publicista