Print this page

Novinárke, ktorú zavreli za reportáže o hrozbe covid, hrozí smrť (VIDEO) Reprofoto youtube South China Morning Post

Tridsaťosemročná čínska aktivistka a novinárka Čang Čan, ktorá bola vlani odsúdená na štyri roky väzenia za reportáže z koronavírusom postihnutého mesta Wu-chan, je ťažko podvyživená a údajne jej hrozí v blízkej dobe smrť. Podľa agentúry AFP to uviedla rodina ženy, ktorá drží vo väzení dlhodobo hladovku. Skupina organizácií pre ľudské práva vyzvala na okamžité prepustenie aktivistky.

Bývalá právnička Čang Čan (Zhang Zhan) natáčala vo februári 2020 reportáže vo Wu-chane, kde v tom čase bolo prvé veľké ohnisko šírenia vtedy nového typu koronavirusu. Zábery chaotickej situácie v miestnom pandemickom centre zverejňovala Čang na sociálnych sieťach a spochybňovala pritom vládnu reakciu na epidémiu.

V máji 2020 čínske úrady Čang zadržali a v decembri bola odsúdená na štyri roky odňatia slobody za šírenie falošných informácií a narušovanie verejného poriadku.

"Je ťažko podvyživená a je možné, že už nebude dlho nažive," napísal minulý týždeň na twitteri jej brat Čang Ťü. "Čan meria 177 centimetrov a váži menej ako 40 kilogramov. Nadchádzajúcu studenú zimu by nemusela prežiť. Dúfam, že si svet bude pamätať, aká bývala," uviedol Čang Ťü 30. októbra.

Právnici Čang Čan už skôr agentúre AFP povedali, že ich klientka drží hladovku a je nútene vyživovaná. O jej súčasnom stave nemá právny tím informácie.

Príspevok brata zadržiavanej aktivistky na twitteri vyvolal nové výzvy na jej prepustenie. Medzinárodná organizácia pre ľudské práva Amnesty International (AI) apelovala na čínsku vládu, aby "okamžite Čang oslobodila a tá tak mohla ukončiť hladovku a dostať adekvátnu lekársku pomoc, ktorú naliehavo potrebuje". "Čang Čan, ktorá v prvom rade nemala byť nikdy uväznená, teraz podľa všetkého vážne hrozí smrť vo väzení," dodala AI.

Čang nemôže chodiť, a dokonca ani zdvihnúť hlavu bez pomoci, uviedla organizácia Reportéri bez hraníc. Rodina aktivistky údajne pred viac ako troma týždňami požiadala o stretnutie s Čang v ženskej väznici v Šanghaji, ale nedostalo sa jej odpovede.

Vo Wu-chane sa choroba covid-19 prvýkrát objavila koncom roka 2019 a postupne sa odtiaľ rozšírila do celého sveta. Peking čelí kritikám, že nákazu najprv tajil. Číne sa od tej doby podarilo nákazu takmer úplne potlačiť, za čo si pripisuje zásluhy vládnuca komunistická strana.