Print this page

Kuba krátko pred protivládnymi demonštráciami odobrala novinárom EFE akreditácie Ilustr. foto: Omediach.com

Kubánske úrady v sobotu odobrali akreditácie celej redakcii španielskej agentúry EFE v Havane bez toho, aby tento krok nejako zdôvodnili. Neskôr dvom z nich akreditácie vrátili po tom, čo si španielske ministerstvo zahraničia na pondelok predvolalo kubánskeho chargé d'affaires v Madride. Agentúra EFE dnes informovala, že vrátenie akreditácií iba dvom zo šiestich novinárov považuje za nedostatočné. Aj americké ministerstvo zahraničia vyzvalo na vrátenie všetkých akreditácií pracovníkom španielskej agentúry.

Podľa vedúceho havanskej redakcie EFE Atahualpy Ameriseho je to prvýkrát, čo Kuba odobrala akreditáciu celému tímu zahraničnej agentúry. Amerizemu tamojšie úrady pozastavili akreditáciu už v septembri. Pre EFE na Kube pracujú traja redaktori, dvaja fotografi a jeden kameraman. Dnes kubánske úrady vrátili akreditáciu jednej redaktorke a kameramanovi.

Vrátenie dvoch akreditácií nasledovalo po tom, čo si španielske ministerstvo zahraničia na pondelok predvolalo na podanie vysvetlenia Eumelia Caballera Rodrígueza, ktorý ako chargé d'affaires riadi kubánsku ambasádu v Madride.

Odobratie akreditácií prišlo len krátko pred protivládnymi demonštráciami, ktoré na pondelok chystá v niekoľkých kubánskych mestách hnutie Archipiélago. Ich cieľom je zmena politických pomerov na ostrove, kde je jedinou legálnou stranou už vyše polstoročia komunistická strana. Demonštrácie miestne úrady nepovolili a vláda neskôr začala kampaň, pri ktorej sa disidentov snažia zastrašiť vyhrážkami aj zatýkaním.

Pondelkové demonštrácie majú tiež za cieľ prinútiť vládu k prepusteniu politických väzňov, vrátane tých, ktorí boli zatknutí po demonštráciách z tohtoročného 11. júla. Tie boli najväčšími protivládnymi protestmi od roku 1994 a ich príčinou boli dlhodobé represie voči opozícii a zúfalá životná úroveň veľkej časti Kubáncov. Ich životné podmienky ešte zhoršila pandémia covidu-19 a s ňou súvisiace obmedzenia turistiky, od ktorej je ostrov závislý. Kubánska vláda viní z ekonomickej krízy dlhoročné americké obchodné embargo a sprísnenie sankcií predchádzajúcim americkým prezidentom Donaldom Trumpom.