Na stránky Elle sa už výrobky z kožušín nedostanú

Na stránky Elle sa už výrobky z kožušín nedostanú

Na stránkach medzinárodného módneho časopisu Elle sa už najnovšie nebudú prezentovať výrobky z kožušín. Jeho nadnárodná riaditeľka Valeria Bessolová Llopizová uviedla, že časopis chce týmto spôsobom podporiť humánnejší módny priemysel. Informujú o tom dnes tlačové agentúry.

Novinka sa dotkne aj všetkých zahraničných mutácií Elle a jej ďalších platforiem. Elle existuje v 45 verziách, z ktorých 13 už toto opatrenie aplikuje. Ďalších 20 sa ním začne riadiť od 1. januára a zvyšné od začiatku roku 2023.

"Kožušina sa zdá byť zastaraná a už nie je módna, najmä pre generáciu Z, na ktorú sa módny a predovšetkým zameriava luxusný priemysel," povedala Bessolová LLopizová. "Generácia Z chce, aby móda bola zodpovedná, etická a inovatívna, a to sa deje," dodala. Ako generácia Z sa väčšinou označujú ľudia narodení zhruba od polovice 90. rokov do roku 2010 alebo krátko potom.

Pod tlakom skupín bojujúcich za práva zvierat a zmenou vkusu mladších, eticky a ekologicky zainteresovaných zákazníkov sa v posledných rokoch vzdalo kožušín mnoho módnych tvorcov a maloobchodníkov.

Z veľkých módnych domov urobila tento krok pred štyrmi rokmi značka Gucci. Nasledovalo mnoho ďalších, a tento rok v septembri sa tak najnovšie rozhodla skupina Kering, pod ktorú spadajú módne značky Saint Laurent a Brioni.

Časopis Elle vznikol v roku 1945 a vychádza na celom svete. Jeho francúzsku verziu vlastní český podnikateľ Daniel Křetínský.