Print this page

Srbský súd potvrdil agentom vysoké tresty za vraždu novinára z roku 1999 Ilustr. foto: Omediach.com

Špeciálny súd v Belehrade potvrdil štvorici bývalých príslušníkov srbskej tajnej polície vysoké tresty za vraždu novinára a vydavateľa Slavka Ćuruviju. Za mrežami spolu strávia 100 rokov, informovali miestne médiá. Rozsudok prichádza viac ako 22 rokov po tom, čo bol zavraždený kritik režimu Slobodana Miloševiča.

Bývalý šéf štátnej bezpečnosti (DB) Radomir Marković má podľa rozsudku za mrežami stráviť tri desiatky rokov, pričom rovnako dlhý trest si odpyká bývalý náčelník belehradskej pobočky tejto predtým obávanej tajnej služby Milan Radonjić. Ďalších dvoch členov DB odsúdil súd na dvadsaťročné tresty, jeden z nich je však na úteku a bol naň vydaný medzinárodný zatykač. Zrejme sa skrýva v Juhoafrickej republike.

Marković si už vo väzení odpykáva 40-ročný trest za podiel na vražde bývalého srbského prezidenta Ivana Stamboliča z roku 2000 a pokusu o atentát na niekdajšieho opozičného vodcu Vuka Draškoviča z roku 1999.

Súd v štvrtok potrestal rovnaké osoby a vymeral im rovnakú dĺžku trestov ako vo svojom verdikte z roku 2019, ktorý však vlani zrušil odvolací súd. Široko sledovaný proces je považovaný za dôležitý krok vo vyrovnávaní so Srbska so zločinmi spáchanými počas Miloševičovej éry.

Ćuruvija bol zavraždený 11. apríla 1999 pred svojím domom, keď sa vracal z prechádzky. Stalo sa to krátko po tom, čo Severoatlantická aliancia začala nálety na Srbsko s cieľom prinútiť ho stiahnuť jednotky z jeho vtedajšej provincie Kosovo. Ćuruvija v tom čase Miloševičov režim ostro kritizoval. Novinárova rodina niekdajšieho srbského prezidenta obvinila, že to on osobne si objednal vraždu.