Print this page

Slovensko musí byť v podpore nezávislosti médií ambicióznejšie, upozorňujú Reportéri bez hraníc Ilustr. reprofoto EP

Desať mesiacov po prijatí slovenskej vládnej delegácie vedenej vtedajším premiérom Igorom Matovičom zverejnila medzinárodná novinárska organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) nie veľmi lichotivé hodnotenie opatrení, ktoré sľúbila vláda prijať na podporu žurnalistiky a nezávislého spravodajstva.

V reakcii na vtedajšiu výzvu RSF„ prejsť od sľubov k činom “, slovenská vláda pristúpila k zásadnej revízii mediálnej legislatívy a navrhla niekoľko zákonov týkajúcich sa médií a šírenia informácií. Niektoré z opatrení sú povzbudivé, iné však môžu ohroziť slobodu tlače a nezávislosť médií, upozorňuje v dnešnom vyhlásení RSF.

RSF si všimlo pripravovanú novelu trestného zákona z dielne ministerky Márie Kolíkovej, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovaní. Novela by kriminalizovala vytváranie alebo šírenie nepravdivých informácií, ktoré by mohli vyvolať vážne obavy aspoň u časti verejnosti (...), ohroziť životy alebo verejné zdravie alebo ovplyvňovať verejnosť pri rozhodovaní o dôležitých otázkach všeobecného záujmu. "Zatiaľ čo niektoré prvky v definícii tohto zločinu, ako napríklad „vytváranie úzkosti“ a „ovplyvňovanie verejnosti“, sú obzvlášť vágne, trest by bol mimoriadne prísny – trest odňatia slobody od jedného do piatich rokov, dokonca až osem rokov, ak je trestný čin spáchaný v krízovej situácii alebo v súvislosti s cudzou osobou," konštatuje RSF.

Navrhovaná úprava zákona by naviac podľa RSF mohla otvoriť cestu svojvoľnému stíhaniu profesionálnych novinárov a podporiť autocenzúru, čím by ohrozila slobodu tlače. Mohli by ho aj zneužiť autoritárske politické strany na tlak na novinárov. Podľa RSF návrh pripomína zákony prijaté v Maďarsku a Grécku, ktoré RSF v minulosti označila ako drakonické.

Namiesto toho, aby sa falošné správy trestali väzením, RSF vyzýva Slovensko, aby sa riadilo odporúčaniami Fóra pre médiá a demokraciu, ktorého cieľom je presadzovať a implementovať demokratické princípy v globálnej online informačnej a komunikačnej oblasti.

„Slovensko by si nemalo nechať ujsť historickú príležitosť ísť príkladom v oblasti slobody tlače v čase, keď je táto základná sloboda viac ako kedykoľvek predtým ohrozená zo strany maďarských a poľských susedov,“ povedal Pavol Szalai, šéf európskeho združenia RSF. „V rámci zodpovednosti za celý vyšehradský región a v súlade so svojimi medzinárodnými záväzkami by vláda SR mala byť ambicióznejšia v podpore spoľahlivého spravodajstva a informácií a nezávislosti médií."

RSF sú sklamaní z rozhodnutia ministerky kultúry upustiť od plánovanej reštrukturalizácie RTVS. Z RTVS bolo za aktuálneho vedenia donútených odísť až 30 novinárov a RTVS je naďalej mimoriadne zraniteľná voči vonkajším vplyvom, čo je na úkor jej redakčnej nezávislosti. Rezort kultúry v reakcii na to vlani v lete navrhol zmenu spôsobu voľby generálneho riaditeľa RTVS s cieľom urobiť jej vedenie nezávislejšie a odolnejšie voči politickým tlakom.

Počas konzultácie, ktorá sa začala v júli 2021, RSF a Transparency International Slovensko a MEMO98 podporili túto reformu a navrhli ďalšie opatrenia na posilnenie redakčnej a finančnej nezávislosti RTVS. Na toto spoločné stanovisko ani na odvolania troch mimovládnych organizácií však ministerstvo nenadviazalo. Ministerka Natália Milanová nedávno uviedla, že reformu blokuje časť vládnej koalície, ktorá chce zachovať možnosť voľby generálneho riaditeľa parlamentom. Nová voľba sa teda uskutoční na jar budúceho roka za nezmenených podmienok.

Napriek týmto obavám profesionálni novinári privítali ďalšie reformy slovenskej vlády, ktoré by mohli zlepšiť ochranu novinárov a šírenia dôveryhodných informácií. Podľa navrhovaného zákona by sa právo na ochranu dôvernosti zdrojov, ktoré je v súčasnosti zaručené len novinárom z elektronických a tlačených médií, rozšírilo aj na novinárov online médií. Návrh zákona bude v najbližších týždňoch predložený do slovenského parlamentu. Od médií by sa tiež vyžadovalo, aby deklarovali každého investora alebo darcu, ktorý v ktoromkoľvek roku investuje viac ako 1 200 eur.

Navyše v krajine, kde sa dezinformácie množia vďaka webovým stránkam, ktoré nie sú veľmi transparentné, pokiaľ ide o ich financovanie a vlastníkov, by všetky médiá museli deklarovať svojich skutočných „konečných príjemcov“ vo verejnom registri. Napokon, navrhované zmeny trestného zákona znižujú trest odňatia slobody za ohováranie z ôsmich rokov na jeden rok. RSF žiada úplné zrušenie trestov odňatia slobody za ohováranie.

Slovensko je na 35. mieste zo 180 krajín v rebríčku RSF World Press Freedom Index 2021.