Print this page

Väčšina zločinov proti novinárom a aktivistom v Mexiku zostáva nepotrestaná Ilustr. reprofoto EP

Deväťdesiat percent zločinov proti aktivistom a novinárom v Mexiku zostáva nepotrestaných. Dnes to podľa agentúry AP uviedol vysokopostavený vládny predstaviteľ, ktorý má na starosti ľudskoprávne otázky.

Podľa zástupcu federálnej vlády Alejandra Encinasa je pre lepšiu ochranu žurnalistov a aktivistov potrebné novelizovať zákony. Viac ako polovicu z identifikovaných páchateľov útokov na aktivistov a novinárov tvorili predstavitelia miestnych úradov.

Mexiko má v súčasnej dobe ochranný mechanizmus, ktorý k októbru pokrýval 495 novinárov a 1011 aktivistov. Kritici ale tvrdia, že opatrenia sú nedostatočné. Od 1. decembra 2018, kedy sa úradu ujal prezident Andrés Manuel López Obrador, bolo zabitých deväť ľudí, na ktorých sa vzťahovali ochranné opatrenia.

S výnimkou aktívnych vojnových zón patrí Mexiko k najnebezpečnejším miestam pre novinárov. V prvých troch rokoch vlády Lópeza Obradora bolo podľa oficiálnych dát zabitých 96 komunitných, environmentálnych a ľudskoprávnych aktivistov a 47 novinárov alebo iných pracovníkov médií.

Encinas sa tiež vyjadril k trochu obmedzeným výsledkom zákona o amnestii pre domorodé obyvateľstvo, starších nenásilných páchateľov a tých, ktorým sa nedostalo spravodlivého súdu. V rámci tohto programu bolo oslobodených iba 44 ľudí z 1798 prihlásených. Veľa prípadov je stále predmetom vyšetrovania.