Print this page

Investigatívny novinár BBC kvôli bezprecedentnému sledovaniu opustil Rusko Ilustr. foto: BBC

Investigatívny novinár Andrej Zacharov, ktorý pracuje pre ruskojazyčnú službu britskej verejnoprávnej stanice BBC, oznámil, že opustil Rusko. Vo zverejnenom videu oznámil, že sa presťahoval do Británie kvôli tomu, že čelil "bezprecedentnému sledovaniu" po tom, čo ho v októbri ruské úrady označili za takzvaného zahraničného agenta.

Zacharov je podľa serveru The Moscow Times považovaný za jedného z najrešpektovanejších investigatívnych novinárov v Rusku. Informoval napríklad o ruskom zasahovaní do amerických prezidentských volieb v roku 2016 alebo vlani prišiel so správou o údajnej exmilenke prezidenta Vladimira Putina a ich údajnej nemanželskej dcére. Naposledy sa zaoberal prípadom hackerskej skupiny Evil Corp, ktorá sídli v Rusku.

Tým kto a prečo ho sledoval, si podľa svojich slov nie je istý. "Zatiaľ nie je jasné, s čím sledovanie súviselo: či s faktom, že som bol označený za 'zahraničného agenta', alebo snáď s mojou prácou o hackeroch zo skupiny Evil Corp, ktorej som sa venoval spolu s mojimi britskými kolegami," uviedol Zacharov.

Označenie "zahraničný agent" so sebou nesie z čias Sovietskeho zväzu hanlivý podtext a obnáša okrem iného ďalšiu vládnu kontrolu a komplikácie. Krajina kontroverzný zákon o takzvaných zahraničných agentoch prijala v roku 2012 a postupne ho rozšírila z mimovládnych organizácií na nezávislé médiá i jednotlivcov, ktorí prijímajú financie zo zahraničia a podľa úradov vyvíjajú politickú činnosť. Podľa obhajcov ľudských práv sa úrady týmto zákonom snažia trestať kritikov Kremľa a potlačiť disent.

Kremeľ opakovane vyhlásil, že novinári a médiá označené za zahraničných agentov môžu v Rusku vo svojej práci pokračovať, poznamenala agentúra Reuters. Zaradenie Zacharova na zoznam takzvaných zahraničných agentov zároveň označila za ďalší zásah ruských úradov proti médiám, ktoré úrady vnímajú ako nepriateľské a podporované zo zahraničia.

Zacharov je podľa The Moscow Times posledným z novinárov a obhajcov ľudských práv, ktorí v posledných mesiacoch opustili Rusko po tom, čo boli označení za "zahraničných agentov". Ruské ministerstvo spravodlivosti podľa tohto serveru v súčasnej dobe eviduje vyše 100 subjektov a jednotlivcov na tejto čiernej listine, väčšina z nich sa na nej ocitla v tomto roku.

BBC Zacharovovo zaradenie na zoznam "zahraničných agentov" odmietla a uviedla, že sa rozhodnutie úradov bude snažiť zvrátiť. Už v auguste opustila Rusko spravodajkyňa BBC Sarah Rainsfordová, ktorej Moskva odmietla predĺžiť vízum. Podľa ruskej štátnej televízie Rossija 24 išlo o odvetu ruskej diplomacie za odmietnutie Británie udeliť alebo predĺžiť vízum ruským žurnalistom.