Print this page

Nádherná Biblia s dielom Majstra Pavla z Levoče Foto: Ikar

Biblia, kniha kníh, najčastejšie vydávaná publikácia na svete, vyšla v jedinečnej úprave. Jej súčasťou sú unikátne fotografie výnimočného umeleckého diela, ktoré sa nachádza na Slovensku, v Bazilike sv. Jakuba v Levoči. Ide o najvyšší neskorogotický krídlový oltár na svete a jeho autorom je rezbár Majster Pavol z Levoče.

Biblia – Majster Pavol z Levoče.
Oltár nafotil svetoznámy český fotograf Jan William Drnek. Použitím špeciálnej techniky a najnovších technológií vyhotovil unikátne snímky, pri ktorých má divák pocit, že sa nepozerá na fotografiu, ale na skutočný trojrozmerný objekt. Na záberoch vidieť aj tie najmenšie detaily sôch. Rovnako brilantné sú farby, ktorými je ozdobený oltár, najmä zlatá, ktorá je autentická a prirodzená. Najväčšia fotografia celého oltára sa skladá zo 144 záberov zložených do jediného veľkého panoramatického obrazu.

Foto: Ikar

„Vyše roka som hľadala nápad, čím by sme vyzdobili knihu kníh. Ľudia, zberatelia, bibliofilovia nás totiž stále žiadali o nejakú špeciálnu, výnimočnú a originálnu verziu Biblie. Takú našu, slovenskú. A keď som s jedným priateľom farárom diskutovala o levočskom oltári, napadlo mi – dostaňme do Biblie tento svetový unikát, drevený oltár,“ vysvetľuje pôvod myšlienky Gabriela Belopotocká z vydavateľstva Ikar.

Biblia s dielom Majstra Pavla z Levoče má 856 strán biblických textov, je viazaná a v luxusnom puzdre. Obsahuje kompletné znenie Starého a Nového zákona po najnovšej revízii Spolku svätého Vojtecha. A k tomu desiatky strán farebných fotografií slávneho oltára. Táto zmenšená verzia má aj prijateľnejšiu cenu, v akcii je teraz dokonca so zľavou 21% a určite môže byť ozdobou nielen domácich knižníc, ale ideálne sa hodí aj na fary, do kostolov ap.

Na záberoch môžete vidieť aj tie najmenšie detaily sôch, dokonca aj zrniečka prachu. Rovnako úžasné sú farby, ktorými je ozdobený oltár, najmä zlatá, ktorá je autentická a prirodzená. „Najzložitejšou časťou bolo nasvietiť práve pozlátené sochy tak, aby lesklé plochy nevytvárali odlesky. Dokonalé osvetlenie tak na fotografiách vytvorilo požadovanú plasticitu,“ popisuje uznávaný fotograf.
Pozrite si VIDEO, ako vznikala luxusná Biblia:

 Jan William Drnek
Uznávaný profesionál a fotografii sa venuje už viac ako 50 rokov. Ako jeden z mála fotografov ovláda perfektne všetky fázy vývoja fotografie – od teórie ľudskej percepcie, snímania, digitálnej postprodukcie cez tlač až po adjustáciu. Je popredným svetovým odborníkom na správu farieb tlačových technológií, členom skupiny Coloratti, skupiny renomovaných svetových fotografov a odborníkov na správu farieb tzv. colorguru a tiež členom Asociácie profesionálnych fotografov.

Milan Buno, knižný publicista