Print this page

Ďalší ruský novinár zomrel po páde z okna Ilustr. foto: Omediach.com

Ruský radikálne-nacionalistický novinár Jegor Prosvirnin, ktorý viedol teraz zakázané stránky Sputnik a Pogrom pre nacionalistickú komunitu, v pondelok v Moskve zomrel. Podľa informácií ruských médií sa 35-ročný publicista zabil pri páde z okna bytu na Tverskom bulvári. Smrť nastala ešte pred príchodom záchrannej služby.

Podľa svedkov bol Prosvirnin v čase, keď vypadol z okna na piatom podlaží, úplne nahý. Pred pádom sa z bytu, kde býval s manželkou, ozývala hádka a podľa niektorých svedkov mal Prosvirnin v ruke nôž a kúsok od neho ležala nádoba peprového spreja, ktorý údajne vyhodil z okna.

Policajný zdroj, na ktorý sa odvoláva server Lenta.ru, uviedol, že vyšetrovatelia zatiaľ pracujú s dvoma verziami. "Podľa predbežných zistení mohol byť Prosvirnin v čase smrti pod vplyvom drog. Zatiaľ pracujeme s dvoma hlavnými vyšetrovacími verziami - samovraždou a nešťastnou nehodou," dodal zdroj, ktorý si neželal byť menovaný.

Prosvirnin založil v roku 2012 projekt Sputnik a Pogrom, ktorý bol niekoľko rokov hlavnou platformou ruských nacionalistov. Obsah stránok bol opakovane preverovaný kvôli podozreniu z extrémizmu.

V roku 2017 ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor pridal Sputnik a Pogrom na zoznam blokovaných stránok kvôli "propagácii myšlienok etnickej a náboženskej nenávisti ohrozujúcich verejnú bezpečnosť a podporujúcich extrémizmus".

Prosvirnin na svojom blogu podporoval anexiu Krymu a prepuknutie nepokojov vo východnej časti Ukrajiny. Neskôr začal ostro kritizovať ruského prezidenta Vladimíra Putina; predpovedal napríklad rozpad Ruskej federácie a občiansku vojnu.

V minulých rokoch v Rusku zaznamenali niekoľko prípadov úmrtí novinárov a vydavateľov, ktorí sa zabili pádom z okna. Polícia ich obvykle uzavrela ako samovraždu, pri niektorých ostali nezodpovedané otázniky.

V roku 2017 vypadol vydavateľ časopisu Vadim Godlevskij zo 14. poschodia svojho luxusného bytového domu v Moskve. Investigatívny novinár Ivan Safronov z denníka Kommersant zomrel v marci 2007 po páde zo schodiskového okna na treťom poschodí domu, kde býval.

V roku 2018 Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vyjadrila vážne znepokojenie nad podozrivým úmrtím ruského novinára, ktorý pátral po zapojení ruských žoldnierov s väzbami na Kremeľ do bojov v Sýrii. Telo Maxima Borodina sa našlo pred jeho domom v Jekaterinburgu a o niekoľko dní neskôr novinár v nemocnici zomrel.