Print this page

Ďalší hongkonský prodemokratický spravodajský web končí svoju činnosť

Hongkonský prodemokratický spravodajský server Citizen News oznámil, že v utorok ukončí činnosť. Rozhodnutie zdôvodnil obavami o bezpečnosť svojich zamestnancov. Novinári serveru Citizen News dnes odsúdili oslabujúcu slobodu tlače v poloautonómnom Hongkongu, kde miestne úrady verné čínskej centrálnej vláde stupňujú kampaň proti opozícii.

 Pred necelým týždňom ohlásil ukončenie činnosti iný prodemokratický spravodajský web Stand News po tom, čo hongkonská polícia prehľadala jeho redakciu a zatkla sedem jeho súčasných a bývalých pracovníkov s obvinením z publikovania "rozvratného" obsahu.

Server Citizen News, ktorý založila v roku 2017 skupina skúsených novinárov a ktorého chod financujú čitatelia, patrí podľa agentúry AFP s viac ako 800.000 sledujúcimi na sociálnych sieťach k najpopulárnejším internetovým médiám v Hongkongu. Chystaný zánik oznámil v nedeľu vo vyhlásení zverejnenom na internete.

"Maximálne sme sa snažili, aby sme neporušovali žiadne zákony, ale necítime sa bezpečne, aby sme mohli ďalej pracovať," vyhlásil spoluzakladateľ webu a niekdajší predseda hongkonskej novinárskej asociácie Chris Yeung. "Novinári sú aj ľudské bytosti, ktoré majú rodiny a priateľov," dodal.

Podľa Yeunga síce polícia ešte vedenie Citizen News nekontaktovala, to ale rozhodlo o uzavretí servera na základe toho, čo sa stalo s inými médiami. Od dnešnej polnoci už stránky webu nebudú aktualizované.

Bývalá britská kolónia Hongkong sa vrátila pod čínsku správu v roku 1997. V súčasnej dobe je Hongkong spravovaný podľa princípu jedna krajina, dva systémy, čo má zaručovať demokratické zriadenie a autonómne výsady. Peking ale tieto slobody postupne obmedzuje.

Už v júni minulého roka prestal vychádzať bulvárny denník Apple Daily, ktorý tiež podporoval demokraciu v Hongkongu. Polícia vykonala raziu v jeho sídle a zatkla niekoľko členov jeho vedenia. Niekdajší vydavateľ denníka Jimmy Lai si v súčasnej dobe odpykáva vo väzení niekoľko trestov za organizáciu prodemokratických demonštrácií a čelí obvineniam v ďalších kauzách.