Print this page

Meghan dostane od bulváru za narušenie súkromia odškodné jednu libru Reprofoto youtube CBS

Presne jednu libru dostane manželka britského princa Harryho Meghan od britského bulvárneho denníka Mail on Sunday za to, že porušil jej súkromie.

Informoval o tom dnes server denníka The Guardian. Vojvodkyňa sa s denníkom súdila kvôli tomu, že zverejnil list, ktorý poslala svojmu otcovi, s ktorým nemá dobré vzťahy. Súd v jej prospech rozhodol v decembri. Teraz bola oznámená výška odškodného.

"Normálne by ste za takéto narušenie súkromia očakávali okolo 75.000 až 125.000 libier," komentoval čiastku mediálny právnik Mark Stephens. Veľmi nízku sumu náhrady dáva do súvislosti s tým, že Meghan v minulosti sama novinárom prezrádzala informácie zo svojho súkromia.

Bulvár Mail on Sunday ale musí počítať s tým, že ho prípad bude stáť výrazne viac. Jednak musí zaplatiť veľkú časť Meghaniných výdavkov na právne zastúpenie, čo môže byť aj cez milión libier, a jednak sa zaviazal zaplatiť utajenú čiastku za to, že porušil autorské práva štyridsaťročnej bývalej herečky.

Vojvodkyňa zo Sussexu zažalovala vydavateľskú spoločnosť Associated Newspapers po tom, čo jej bulvárny denník Mail on Sunday vo februári 2019 zverejnil v piatich článkoch ručne písaný list z augusta 2018, ktorý Meghan adresovala svojmu otcovi Thomasovi Markleovi. List vojvodkyňa napísala po svadbe s britským princom v roku 2018. Bulváru list odovzdal sám Markle.

Vydavateľ sa na súde obhajoval tým, že manželka princa Harryho list zámerne formulovala s vedomím, že nakoniec môže uniknúť do médií. Súd ale konštatoval, že vojvodkyňa mala primerané očakávania na rešpektovanie svojho súkromia.