Print this page

Djokovič priznal, že s vedomím pozitívneho testu šiel na rozhovor s denníkom Zdroj: Instagram djokernole

Svetová jednotka Novak Djokovič sa ohradil proti kritike, že sa po pozitívnom teste na koronavírus zúčastnil verejných akcií. Srbský tenista vo vyhlásení na instagrame uviedol, že o výsledku sa dozvedel až neskôr. Priznal však, že s vedomím nákazy sa zúčastnil na rozhovore pre denník L'Équipe.

Djokovič na sociálnych sieťach reagoval na aféru, ktorá sa rozpútala okolo jeho príletu do Austrálie. Dvadsaťnásobný grandslamový víťaz, ktorý je odporcom vakcinácie, síce dostal výnimku z povinného očkovania pre účasť na Australian Open, úrady mu však vízum zamietli.

Djokovič vďaka procesnému pochybeniu imigračných úradníkov rozhodnutie na súde zvrátil a do krajiny ho pustili. Stále mu však hrozí vyhostenie, ktoré môže nariadiť austrálsky minister pre imigráciu Alex Hawke. Rozhodnúť by mal najskôr vo štvrtok.

Djokovič dostal výnimku od komisie austrálskeho tenisového zväzu a vlády štátu Victoria vďaka prekonaniu covidu. Pozitívny test mal 16. decembra, potom sa však zúčastnil niekoľkých verejných akcií.

"Nasledujúci deň som v tenisovej akadémii v Belehrade odovzdával deťom ocenenie. Pred tým som si urobil antigénny test a ten bol negatívny," uviedol Djokovič. "Nemal som príznaky, cítil som sa dobre a o pozitívnom PCR teste som sa dozvedel až neskôr," dodal.

Djokovič taktiež 18. decembra poskytol rozhovor francúzskemu denníku L'Équipe. Priznal, že v tom čase už o pozitívnom výsledku vedel.

"Nechcel som ich sklamať, bol to záväzok," vysvetlil Djokovič, prečo rozhovor nezrušil. "S výnimkou fotenia som po celý čas mal rúško a dodržiaval som bezpečný odstup," zdôraznil.

"Keď som potom bol doma v izolácii, došlo mi, že to bola chyba. Mal som rozhovor odložiť," povedal Djokovič, ktorý tiež čelí obvineniu, že v príjazdovom formulári vyplnil mylné informácie o predchádzajúcich cestách.

V dokumentoch bolo uvedené, že dva týždne pred príchodom do Austrálie nikam necestoval. Djokovič však v tomto období odišiel z Belehradu trénovať do španielskej Marbelly.

Djokovič tvrdí, že nešlo o úmysel. "Bola to obyčajná chyba, nebolo to schválne. Môj agent zaškrtol zlé políčko a už sa za to ospravedlnil. Kvôli pandémii žijeme v náročnej dobe a také chyby sa môžu stať," uviedol.

Pochybenia by mali podporiť aj nové dokumenty, ktoré Djokovičovi právnici predložili austrálskym úradom. Preskúmanie týchto podkladov podľa hovorcu ministra pre migráciu odloží rozhodnutie o prípadnom vyhostení. O ňom mal Hawke pôvodne rozhodovať dnes.