Print this page

Biden vulgárne vynadal novinárovi, zachytili to kamery (VIDEO) Reprofoto youtube LiveNOW from FOX

Americký prezident Joe Biden predniesol v pondelok popoludní do zapnutého mikrofónu vulgarizmus na adresu novinára z televíznej stanice Fox News. Či Biden vedel, že je mikrofón pred ním stále zapnutý, nie je jasné, ale inkriminovaný moment zachytili kamery, poznamenala stanica CBS News. Biely dom sa k veci nevyjadril, žurnalista neskôr uviedol, že mu prezident po incidente osobne zatelefonoval.

Prezidentova vulgárna poznámka zaznela vo chvíli, keď reportéri vykrikovali otázky pri odchode z miestnosti Bieleho domu po zasadnutí rady pre hospodársku súťaž, popisuje stanica CNN. Spravodajca Fox News Peter Doocy sa pritom Bidena pýtal: "Myslíte si, že inflácia je pred priebežnými voľbami politickou príťažou?"

"To je veľký prínos - vyššia inflácia," zamrmlal sarkasticky prezident a dodal: "To je ale hlúpy skurvysyn." ((stupid son of a bitch).

Doocy neskôr uviedol, že on sám prezidenta nepočul, jeho slová mu tlmočili kolegovia. Biden mu podľa neho asi o hodinu neskôr zavolal a povedal: "Nie je to nič osobné, kamarát." Na otázku, či sa hlava štátu ospravedlnila, Doocy povedal, že šéf Bieleho domu "vyčistil vzduch". "A ja to oceňujem. Bol to milý telefonát," popísal reportér.

Odporúčame aj: Biden v prvom roku mandátu hovoril s médiami menej ako jeho predchodcovia

Televízia Fox News je všeobecne naklonená republikánom a Doocy je podľa CBS News známy svojim bojovným prístupom k tlačovým konferenciám v Bielom dome, kde často tlačí na Bidenovu hovorkyňu Len Psakiovú aj na demokratického prezidenta ohľadom tém ako je inflácia, imigrácia alebo kriminalita. V dávaní takýchto otázok chce pokračovať, čo podľa svojich slov povedal aj Bidenovi. Ten na to vraj reagoval kladne.

Podľa stanice CNN pôsobí americký prezident v posledných dňoch pri ťažkých otázkach frustrovane. Príčinou sú dve veľké krízy, ktorými sa teraz jeho administratíva stretáva: riešenie inflácie a napätá situácia okolo Ukrajiny, uviedla stanica. Napríklad na otázku inej reportérky Fox News Jacqui Heinrichovej, prečo čaká na prvý krok ruského prezidenta Vladimíra Putina v situácii okolo Ukrajiny, odpovedal potichu: "Ako hlúpa otázka."