Print this page

V Bielorusku polícia zadržala bývalého fotoreportéra stanice Slobodná Európa Foto: Svaboda.org

Bieloruská polícia cez víkend v Minsku zadržala známeho fotografa a reportéra Uladza Grydzina, ktorého snímky ako výhercu súťaže Belarus Press Photo v minulosti zverejnili zahraničné tlačové agentúry a ďalšie médiá.

Reportér predtým pracoval pre bieloruskú redakciu stanice Rádia Sloboda, než mu počas povolebných protestov v Bielorusku na konci augusta 2020 úrady odobrali akreditáciu. Informoval o tom web stanica Rádia sloboda.

Grydzin podľa svojich blízkych prestal reagovať na správy a telefonáty v piatok. Neskôr vyšlo najavo, že je v cele predbežného zadržania v Minsku. Keď sa potom v nedeľu fotografovi príbuzní vybrali do jeho bytu, všimli si, že na mieste prebehla domová prehliadka. Grydzinove veci boli pohádzané po podlahe a v byte chýbal jeho laptop aj fotoaparát. Pri vchode bolo nalepené číslo advokáta. Podľa príbuzných by Grydzin mohol stáť pred súdom ešte dnes.

Grydzin v septembri roku 2020 strávil 11 dní za mrežami kvôli obvineniu z účasti na nezákonnej demonštrácii. Fotograf tvrdil, že sa akcie nezúčastnil, ale pracoval počas nej ako fotoreportér.