Print this page

Súd na Ruskom anektovanom Kryme dnes poslal na šesť rokov do väzenia nezávislého novinára spolupracujúceho s Rádiom Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL).

Vladyslava Jesypenka obvinil z údajného držania a prevážania výbušnín, informovala táto rozhlasová stanica na svojom webe. Novinár obvinenia odmieta a tvrdí, že úrady chcú zdiskreditovať prácu nezávislých novinárov, ktorí sa snažia ukázať realitu toho, čo sa na Kryme deje.

Bezpečnostné zložky Jesypenka, ktorý má ukrajinské aj ruské občianstvo, zatkli v marci minulého roka kvôli podozreniu zo zhromažďovania informácií pre ukrajinskú rozviedku. Prokuratúra žiadala súd v Simferopole, aby novinára poslal do väzenia na 11 rokov. Proces sa pritom odohral za zatvorenými dverami.

Muž pred zatknutím pracoval na polostrove päť rokov a informoval o tamojšej sociálnej a ekologickej situácii, píše RFE/RL.

Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová označila proces s Jesypenkom za vykonštruovaný a verdikt odsúdila. Požiadala o jeho okamžité prepustenie a vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby venovalo pozornosť "systematickému porušovaniu práv ukrajinských občanov na základe politicky motivovaných obvinení zo strany agresorskej krajiny".

Šéf RFE/RL Jamie Fly označil rozsudok za "výsmech". "Ako novinár, ktorý nerobí nič iné, než že informuje o faktoch, nemal byť v prvom rade vôbec zadržaný. Nieto ešte, aby bol vystavený fyzickému a psychickému mučeniu, ktoré zažil v posledných 11 mesiacoch," uviedol Fly a tiež požiadal o novinárovo prepustenie.

Na okamžité prepustenie Jesypenka vyzvalo okrem iného aj americké ministerstvo zahraničia a obhajcovia slobody tlače, podľa ktorých neexistujú dôkazy o jeho previnení.

Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym na jar 2014, po zvrhnutí proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča. Moskva neskôr podporila povstanie proruských separatistov na východe Ukrajiny, kde počas následného konfliktu zomrelo najmenej 13 000 ľudí.