Print this page

Zomrel fotograf Dušan Knap Facebook Dušan Knap

Vo veku 45 rokov zomrel dlhoročný fotograf, aktivista a cyklista Dušan Knap.

„Zomrel fotograf Dušan Knap, ktorý sa v posledných rokoch venoval aj ochrane prírody. Piešťanci ho tiež poznali ako vášnivého bežca a cyklistu,“ informuje o úmrtí web Zpiešťan.sk.

Dušan Knap sa narodil 15. apríla 1976 v Piešťanoch, fotografovaniu sa venoval od roku 1996. Dlhé roky pracoval ako profesionálny fotograf vo viacerých médiách. Fotil pre Národnú obrodu či Hospodárske noviny. Bol fotografom predsedu vlády Mikuláša Dzurindu.

V roku 2003 získal ocenenie Najkrajšia kniha Slovenska za fotografickú monografiu svojho rodného mesta. Posledné roky sa venoval aktivitám Inštitútu pre trvalo udržateľný rozvoj, profesionálnemu foteniu a hlavne propagácii cyklistiky a ochrane prírody.

Len pred pár dňami zverejnil na sociálnej sieti zábery z prírody.

„V posledných rokoch sa zameral na ochranu prírody s cieľom nadviazať na odkaz svojho starého otca ornitológa Viliama Kubána. V spolupráci so Službami mesta Piešťany v mestskom parku rozmiestňoval vtáčie búdky, ale angažoval sa aj proti spracovaniu rádioaktívneho odpadu v neďalekých Jaslovských Bohuniciach. Na jar roku 2017 zorganizoval cyklojazdu z Piešťan do Vrbového, ktorej cieľom bolo upozorniť na potrebu vybudovania Zelenej cesty využívajúcej starú železničnú trať. Podujatia sa zúčastnilo takmer 200 cyklistov. Jeho Inštitút trvalo udržateľného rozvoja a environmentalistiky neskôr zabezpečoval servis pre zdieľané bicykle známe pod názvom Piešťanské užitočné koleso,“ píše web Zpiešťan.sk.