Print this page

Súd začal znovu prejednávať vraždu Kuciaka a Kušnírovej Reprofoto RTVS

Súd na Slovensku začal dnes znovu prejednávať prípad vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľka Martiny Kušnírovej. Špecializovaný trestný súd tak urobil po tom, čo najvyšší súd vlani zrušil jeho skoršie rozhodnutie, ktorým oslobodil z pod obžaloby Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú.

Investigatívny reportér Kuciak bol spolu so svojou priateľkou zastrelený v roku 2018. Obžaloba tvrdí, že Kočner si Kuciakovu vraždu objednal z pomsty za to, že novinár poukazoval na jeho podozrivú ekonomickú činnosť, čo mohlo Kočnerovi prekaziť plánovaný vstup do politiky. Zsuzsová podľa obžaloby zločin sprostredkovala.

POjednávanie sa vráti na začiatok. Kočner a Zsuzsová totiž mali námietky k novému zloženiu trojčlenného súdneho senátu, ktorý prípad prejednáva. Jeden zo sudcov bol kvôli svojej dlhodobej pracovnej neschopnosti vymenený za sudkyňu Pamelu Záleskou.

Obhajoba neuspela u senátu s námietkou zaujatosti voči Záleskej, ktorú podala kvôli tomu, že Záleská na konci roka 2019 schválila dohodu o vine a treste s jedným z obžalovaných v prípade Kuciakovej vraždy. Na základe tejto dohody si sprostredkovateľ vraždy Zoltán Andruskó odpykáva trest 15 rokov väzenia; Andruskó vinu priznal a spolupracoval s políciou.

O zotrvaní Záleskej v senáte bude ešte rozhodovať najvyšší súd, pretože advokáti obžalovaných podali námietky. Popoludní Špecializovaný trestný súd proces v kauze Kuciakovej vraždy odročil, poje9dnávanie by malo pokračovať na konci marca.

Špecializovaný trestný súd by sa mal na základe verdiktu najvyššieho súdu zaoberať aj niektorými doposiaľ neprerokovanými dôkazmi.

Kočner na súde hovoril o manipulovaní s dôkazmi a klamstve svedkov, ako aj o tom, že to môže dokázať.

Na súd prišli aj rodičia Kuciaka a Kušníri, ktorí novinárom zhodne povedali, že dúfajú v spravodlivosť.