Print this page

Otvorený list ruských vedcov a vedeckých novinárov proti vojne na Ukrajine (PLNÉ ZNENIE) Ilustr. foto: Omediach.com

Viac ako 7,5  tisíc ruských vedcov, vedkýň, vedeckých novinárov a novinárok sa podpísalo pod otvorený list proti vojne s Ukrajinou, v ktorom žiadajú okamžité zastavenie všetkých vojenských operácií namierených proti Ukrajine, rešpektovanie suverenity a územnej celistvosti ukrajinského štátu a mier pre obe krajiny. Pod listom je zatiaľ 7650 podpisov a ďalšie pribúdajú. Medzi nimi aj držiteľ Nobelovej ceny za fyziku z roku 2010 Konstantin Novoselov. Viacerí signatári sú členmi Ruskej akadémie vied. Urobili tak, napriek tomu, že im za to v Rusku hrozia postihy a dlhoročné väzenie.

Otvorený list ruských vedcov a vedeckých novinárov proti vojne s Ukrajinou

My, ruskí vedci a vedeckí novinári, vyhlasujeme silný protest proti nepriateľským akciám, ktoré začali ozbrojené sily našej krajiny na území Ukrajiny. Tento fatálny krok vedie k obrovským ľudským stratám a podkopáva základy vybudovaného systému medzinárodnej bezpečnosti. Zodpovednosť za rozpútanie novej vojny v Európe leží výlučne na Rusku.

Pre túto vojnu neexistuje žiadne racionálne opodstatnenie. Pokusy využiť situáciu na Donbase ako zámienku na začatie vojenskej operácie nevzbudzujú žiadnu dôveru. Je jasné, že Ukrajina nepredstavuje hrozbu pre bezpečnosť našej krajiny. Vojna proti nej je nespravodlivá a úprimne povedané nezmyselná.

Ukrajina nám bola a zostáva krajinou blízkou. Mnohí z nás majú príbuzných, priateľov a vedeckých kolegov žijúcich na Ukrajine. Naši otcovia, dedovia a pradedovia spolu bojovali proti nacizmu. Rozpútanie vojny pre geopolitické ambície vedenia Ruskej federácie, hnané pochybnými historizofickými fantáziami, je cynickou zradou ich pamäti.

Rešpektujeme ukrajinskú štátnosť, ktorá spočíva na skutočne fungujúcich demokratických inštitúciách. K európskemu výberu našich susedov pristupujeme s porozumením. Sme presvedčení, že všetky problémy vo vzťahoch medzi našimi krajinami možno vyriešiť mierovou cestou.

Po rozpútaní vojny sa Rusko odsúdilo na medzinárodnú izoláciu, do pozície vyvrheľskej krajiny. To znamená, že my, vedci, už nebudeme môcť normálne vykonávať svoju prácu: veď robiť vedecký výskum je nemysliteľné bez plnej spolupráce s kolegami z iných krajín. Izolácia Ruska od sveta znamená ďalšiu kultúrnu a technologickú degradáciu našej krajiny pri úplnej absencii pozitívnych vyhliadok. Vojna s Ukrajinou je krok nikam.

Je pre nás trpké, keď si uvedomujeme, že naša krajina spolu s ďalšími republikami bývalého ZSSR, ktoré rozhodujúcim spôsobom prispeli k víťazstvu nad nacizmom, sa teraz stala podnecovateľom novej vojny na európskom kontinente. Žiadame okamžité zastavenie všetkých vojenských operácií namierených proti Ukrajine. Žiadame rešpektovanie suverenity a územnej celistvosti ukrajinského štátu. Žiadame mier pre naše krajiny.

Plné znenie listu s podpismi signatárov